top of page

Wanita KEADILAN wakil Malaysia dalam Forum Pemimpin Muda Asia Selatan


J Karen Kasturi dari Wanita KEADILAN Selangor dan parti KEADILAN diberi penghormatan sebagai tetamu khas untuk mewakili Malaysia dalam Forum Pemimpin Muda Asia Selatan yang berlangsung pada Sabtu yang lalu.


Forum yang disertai pemimpin dari Afghanistan, Bangladesh, India, Pakistan dan Nepal itu merupakan sesi interaktif bagi membincangkan penglibatan, cabaran, kejayaan dan diskriminasi yang dihadapi oleh belia di negara masing-masing.


"Saya telah berkongsi pandangan mengenai bagaimana peranan belia dalam politik arus perdana Malaysia sejak era reformasi pada tahun 1998 yang dimulakan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim dan sejak itu, bagaimana kita dianggap dalam politik arus perdana sebagai "ejen perubahan" kepada memperjuangkan "mempunyai pemerintahan yang berkesan dengan pemerintahan dan kepimpinan yang baik.


"Saya juga berkongsi beberapa kesan ketara oleh belia dan ahli politik muda Malaysia di Malaysia dan bagaimana penyertaan mereka dalam politik membantu memperkukuhkan proses demokrasi," katanya.


Katanya, impaknya cukup besar sehingga Barisan Nasional (BN) kehilangan majoriti dua pertiga.


"Pada tahun 2018 kami berjaya menukar kerajaan. Dalam kedua tahun tersebut, jelas bahawa bahagian yang signifikan dari perubahan undian dikaitkan dengan perubahan di kalangan pengundi muda," katanya.


Beliau juga berkongsi mengenai rang undang-undang pindaan perlembagaan 2019 yang menurunkan usia pengundian yang layak dari 21 hingga 18 tahun.


"Pindaan ini merupakan sumbangan penting di kalangan belia di Malaysia dan peranan ahli politik muda dalam politik arus perdana untuk pembentukan dasar yang memenuhi keperluan penduduk muda Malaysia.


"Salah seorang rakan penceramah juga meminta pandangan saya mengenai tunjuk perasaan #Lawan oleh belia kita terhadap kerajaan PN. Senang mengetahui dan saya menghargai ada kepentingan bersama dari negara jiran negara dalam urusan semasa di Malaysia," katanya.


Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada pihak penganjur, Jubair Ahamed di atas jemputan tersebut serta Rodziah Ismail kerana memberi beliau peluang untuk mewakili Wanita KEADILAN Selangor dan Parti KEADILAN.


"Saya sangat menghargainya," katanya.

0 comments

Commenti


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page