top of page

Kerajaan Tebuk Atap: Siapa Gila Kuasa?Oleh: Faezuddin Puad


Segerombolan politikus berkumpul di hotel Sheraton merancang dan melakukan rampasan kuasa daripada Kerajaan Perikatan Nasional (PH) pada hujung Februari tahun lalu. Mereka menganggap tidak gila kuasa, cuma selamatkan negara daripada DAP.


Satu demi satu kerajaan negeri yang diterajui PH seperti Johor, Melaka, Kedah, Sabah dan Perak ditumbangkan Perikatan Nasional. Kononnya tukar kerajaan saja, tak gila kuasa.


Pemimpin politik yang mempunyai cita-cita untuk menjadi Perdana Menteri (PM) sekali lagi, buat kali ketiga. Dia minta 6 bulan saja, ini tak gila kuasa?


Seorang PM yang telah hilang majoriti dalam Parlimen pula langsung tiada hasrat meletakkan jawatan sebaliknya sanggup lakukan apa sahaja untuk pertahankan kerajaan sedia ada walaupun dengan cara yang cukup kotor. Tidak mengapa sebab dia pandai baca doa, tidak gila kuasa.


Faezuddin Puad

Namun apabila Presiden KEADILAN Datuk Seri Anwar Ibrahim utus surat kepada DYMM Yang Di-Pertuan Agong pohon ditamatkan darurat lebih awal dengan disertakan alasan-alasan yang rasional, Anwar dianggap gila kuasa! Padahal sememangnya darurat boleh ditamatkan lebih awal sebelum 1 Ogos sepertimana diberitahu oleh Bapa Perutusan Khas (BAPAK).


Sekiranya orang lain ada cita-cita hendak menjadi PM, itu bukan satu masalah asalkan bukan Anwar. Kalau Anwar maka automatik dicop gila kuasa. Yang rampas kuasa daripada orang lain tidak gila kuasa. Anwar mahu kembalikan mandat rakyat, tidak dibenar sama sekali.


Silap hari bulan, kes Covid-19 meningkat Anwar juga dipersalahkan, kerajaan pohon darurat salah Anwar, lambat dapat vaksin salah Anwar, pelabur lari salah Anwar, semua yang berlaku salah Anwar?


Sungguh hebat seorang insan bernama Anwar Ibrahim. PM yang gagal mentadbir negara tetapi yang dituduh gila kuasa dan salah adalah Anwar. Simpati saya buat beliau.


Jangan khuatir, InshaAllah, Allah akan bersama dengan orang yang benar. Moga terus diberikan kekuatan buat Saudara Anwar Ibrahim untuk terus berjuang demi rakyat Malaysia.


__________________________________________________________________________________


Penulis merupakan Ketua Angkatan Muda KEADILAN Pulai, Johor

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page