top of page

Wanita KEADILAN Sarawak mahu parti bersih dari elemen negatif


Ketua Wanita KEADILAN Sarawak, Agnes Padan mengakui partinya berdepan pergolakan politik dan cabaran sejak Ahli Parlimen Julau, Larry Sng bertindak melompat keluar parti dan menyokong Perikatan Nasional (PN).


Namun disebalik apa yang terjadi, beliau melihatnya sebagai peluang untuk KEADILAN Sarawak membersihkan parti dari semua elemen negatif dan merangkul sekali lagi agenda reformasi yang sebenarnya, yang merupakan asas kukuh di mana KEADILAN dibina 21 tahun yang lalu.


"Wanita KEADILAN Sarawak menolak politik wang rasuah secara keseluruhannya. Kami percaya pada keadilan, kebenaran, reformasi demokratik dan kedaulatan undang-undang.


"Malangnya setahun yang lalu, kudeta politik kerajaan PN pintu belakang menjatuhkan sebuah kerajaan yang dipilih secara demokratik yang berfokus kepada pelbagai kaum, inklusif dan rakyat, menggantikannya dengan sekumpulan yang pengecut, ahli politik yang korup, hanya berminat dengan kekayaan dan kedudukan politik mereka sendiri," katanya.


Pada masa sama, Agnes berpendapat partinya akan terus berjuang terutamanya membela nasib rakyat Sarawak yang sering ditipu oleh ahli politik yang tunduk kepada kuasa dan wang.


"Sarawak adalah antara negeri terkaya namun rakyatnya diabaikan, hidup seperti pengemis di negeri mereka sendiri, ditipu oleh ahli politik korup yang sepatutnya membela nasib rakyat, sebaliknya hidup dalam kemewahan hasil daripada duit haram.


"Bagi sebilangan rakyat daripada kita di Sarawak, kita benar-benar merasa seperti hidup di zon bencana. GPS dan PN telah benar-benar mengecewakan rakyat dalam banyak bidang dan mereka terpaksa bergantung kepada NGO dan aktivis WANITA KEADILAN dan KEADILAN sendiri untuk memberikan bantuan makanan, sokongan perubatan dan bantuan kebajikan kepada masyarakat ini.


"Kami melakukan kerja kerajaan tetapi tanpa dana dari peruntukan kerajaan. Namun, cabaran-cabaran ini hanya menguatkan tekad kami untuk terus berusaha untuk menunjukkan belas kasihan dan solidariti dengan rakyat. Kami bersama rakyat setiap langkah," katanya.


Justeru, Agnes berkata sebagai Ketua Wanita KEADILAN Sarawak, beliau akan terus memperkasakan sayap pimpinan wanita untuk meneruskan kerja baik di kawasan masing-masing.


"KEADILAN berkhidmat untuk rakyat, memperjuangkan hak mereka untuk keadilan, pemberdayaan kesihatan, pendidikan dan pembangunan lestari, serta transformasi ekonomi dan sosial.


"Sekarang adalah penting untuk kita kembali ke akar umbi dan mengingati sebab-sebab kita memulakan gerakan ini, untuk menjatuhkan rasuah dan kezaliman dan memastikan pembaharuan, kebenaran dan keadilan untuk semua," katanya.

0 comments

Kommentare


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page