top of page

Wanita beri sumbangan besar kepada masyarakat, negara

Updated: Mar 9, 2023
Oleh: Andre Lai


ULASAN: Selamat Hari Wanita Sedunia. Hari ini, kami meraikan kekuatan, keberanian, dan daya tahan wanita di seluruh dunia. Wanita yang berjaya dalam sejarah telah memberikan sumbangan besar kepada bidang atau masyarakat mereka secara keseluruhan, walaupun menghadapi pelbagai halangan dan halangan.


Wanita ini telah menunjukkan bakat, dedikasi dan kegigihan mereka yang luar biasa, Pencapaian telah memberi kesan yang berkekalan kepada dunia.


Wanita buktikan kebolehan


Dalam tempoh satu abad yang lalu, kita telah melihat banyak kali kebangkitan wanita seperti Marie Curie dan Florence Nightingale yang menjadi perintis industri perubatan moden. Di Malaysia, kita telah melihat banyak contoh wanita yang telah memberi impak besar dalam pelbagai bidang, termasuk politik, kerjaya korporat dan dunia perniagaan. Wanita telah membuktikan bahawa mereka bukan sahaja berkebolehan tetapi juga penting dalam mewujudkan dunia yang lebih baik dan saksama untuk semua.


Hari Wanita Antarabangsa yang disambut pada 8 haribulan Mac setiap tahun, atau 308 merupakan satu tarikh yang bersejarah.


Kejayaan Pakatan Harapan hari ini, bermula pada 8 Mac 2008 apabila regim pemerintah gagal mengekekalkan dominasi 2/3 dalam parlimen semasa PRU12, di samping pembentukan kerajaan negeri di mana KEADILAN menjadi pemerintah di Perak, Kedah, Selangor dan Pulau Pinang. Tokoh-tokoh wanita, mula muncul dengan Datuk Seri Dr Wan Azizah dan Nurul Izzah Anwar sebagai insipirasi kepada ramai anak muda, termasuk saya.


Liku-liku perjalanan politik saya yang bermula di KEADILAN Petaling Jaya Utara dengan pimpinan YB Elizabeth Wong sebagai Timbalan Ketua Cabang pada 2014.


Saya mengenali ramai pemimpin wanita yang berwibawa, termasuk Pn June Leow, mantan Ahli Parlimen Hulu Selangor dan mentor saya, Datin Paduka Dr Tan Yee Kew, mantan Ahli Parlimen Wangsa Maju, di mana saya berkhidmat bersama beliau selama 4 tahun sebagai Ketua Cabang KEADILAN Wangsa Maju dan Pegawai Khas.


Tingkatkan pemerkasaan wanita


Pada zaman moden ini, tidak lagi ada isu ketidaksaksamaan jantina. Malah pada zaman moden inilah, Malaysia harus terus meningkatkan dan memperkasakan wanita.


Bersama-sama, kita boleh memecahkan tembok pemisah, menghancurkan stereotaip, dan mengcungkil potensi di mana setiap wanita mempunyai peluang untuk berkembang maju dan berjaya demi negara.


________________________________________________________________________________

Penulis merupakan Ketua Cabang KEADILAN Wangsa Maju dan Naib Pengerusi KEADILAN Wilayah Persekutuan

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page