top of page

Wang daripada penyasaran subsidi diesel dipulangkan kepada rakyat - PMDatuk Seri Anwar Ibrahim hari ini sekali lagi menegaskan bahawa penjimatan daripada penyasaran subsidi yang dilaksanakan Kerajaan Perpaduan akan dikembalikan kepada rakyat dengan seadilnya.


Sebelum ini, Perdana Menteri (PM) menegaskan penjimatan daripada penyasaran subsidi diesel akan dikembalikan kepada rakyat khususnya bagi menampung keperluan pengangkutan awam dan suntikan Sumbangan Tunai Rahmah (STR).


"Kita tidak dera rakyat miskin. Setiap sen tambahan, kita pulangkan balik," katanya ketika berucap pada Himpunan Aspirasi MADANI Rakan Pembimbing Perkhidmatan Awam (AKRAB) di Putrajaya hari ini.


Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata penyasaran subsidi diesel dilaksanakan kerana berlaku ketirisan melampau bahan bakar itu khususnya melibatkan penggunaan oleh kapal nelayan asing.


"Jumlah kenderaan mungkin naik sekitar 8% tapi penggunaan diesel naik 20 ke 30%, maknanya yang lain itu bocor.


"Tiris siapa bayar? Negara bayar... wang itu sepatutnya disalurkan ke pendidikan, kesihatan, untuk orang miskin tapi hilang kepada penyakau ini dan sebab itu kita kena buat penyasaran," katanya dipetik.


Perdana Menteri juga mahu tindakan tegas diambil terhadap mana-mana pihak yang menaikkan harga barangan atau perkhidmatan meskipun menerima subsidi diesel.


Beliau berkata subsidi diesel ketika ini masih diteruskan kepada golongan yang berhak melibatkan nelayan, pengusaha bas sekolah dan pekebun kecil.


Justeru kata beliau, mana-mana pengusaha bas yang menaikkan harga perkhidmatan mereka berdepan tindakan lesen dibatalkan.


"Kita bagi amaran, kamu diberi subsidi (diesel)… jika kamu naik (harga) juga dalam keadaan kamu dapat subsidi, kami tarik lesen kamu dan batalkan syarat," katanya.


Harga diesel di semua stesen minyak di Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter bermula 10 Jun iaitu harga pasaran tanpa subsidi berdasarkan purata bulan Mei 2024 mengikut formula Mekanisme Harga Automatik.


Sebelum ini, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan dilapor berkata untuk tempoh seterusnya, harga diesel akan diumumkan setiap minggu mengikut amalan semasa Kementerian Kewangan, dan kerajaan akan memantau keadaan bagi mengelak ketidakstabilan harga.


Bagaimanapun, beliau berkata penyasaran subsidi diesel itu tidak melibatkan pengguna di Sabah dan Sarawak.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page