top of page

Vaksin Ada Darjat: AstraZeneca oh AstraZeneca


Oleh: Hassan Abdul Karim


Ini kes vaksin dalam masyarakat Malaysia berkelas-kelas yang mengamalkan sistem dua darjat.


AstraZeneca nasibnya tidak sama seperti Pfizer. 280,000 dos AstraZeneca sampai ke Malaysia tidak disambut macam selebriti seperti ketika Pfizer sampai di KLIA. Ada liputan khas secara langsung televisyen. Dua menteri dan Ketua Pengarah Kesihatan hadir menyambut Pfizer. Kemudian Pfizer dibawa dari lapangan terbang dengan pengiring polis. Hebat layanan kepada vaksin kelas bangsawan ini.


Manakala ketibaan AstraZeneca bukan sahaja tidak disambut oleh VIP tetapi ketibaannya di bumi Malaysia ini disangsikan. Sekarang dunia tanpa sempadan. Berita beberapa negara di dunia menolak AstraZeneca untuk rakyat mereka dapat dibaca oleh rakyat Malaysia melalui internet.


Benarkah AstraZeneca selamat?


Dalam hal ini, saya angkat tabik hormat kepada Menteri Khairy Jamaludin yang peka terhadap kebimbangan rakyat terhadap tahap keselamatan AstraZeneca kepada penerima vaksin itu. Kata-kata Menteri Kesihatan Dr Adham Baba bahawa kemungkinan risiko AstraZeneca adalah kecil berbanding manfaatnya tidak mudah diterima oleh rakyat. Anak-anak Malaysia bangkit dan bangun mencabar. Mereka tidak akan benarkan ibu bapa mereka, datuk nenek mereka yang tua berumur lebih 60 tahun itu disuntik dengan vaksin AstraZeneca.


Akhirnya dua orang menteri yang bertanggungjawab dalam program vaksinasi kebangsaan iaitu Khairy Jamaludin dan Adham Baba terpaksa tunduk dan mengalah. Mereka akhirnya bersetuju bahawa vaksin AstraZeneca itu tidak dimasukkan dalam program vaksinisasi kebangsaan. Syabas kepada Khairy dan Adham kerana sedia mendengar protes rakyat. Jika berdegil dan keras kepala mungkin padahnya besar dalam pilihan raya tak lama lagi yang akan tiba.


Tetapi kenyataan menteri Khairy yang menyatakan dia tidak mahu AstraZeneca itu membazir sahaja kerana telah dibeli maka dicipta satu program yang bernama "first come, first serve". Maksudnya kerajaan menjemput rakyat yang sanggup tampil kedepan untuk menerima vaksin AstraZeneca itu secara sukarela. Sekali pandang agak menasabah pendekatan menteri Khairy ini, tetapi jika ditimbang-timbang dan dibuat dua kali pandang, cadangan menteri Khairy ini semacam memperjudikan nyawa rakyat secara sukarela mereka. Ada persamaan seperti perjudian nyawa tembak pistol di kepala sendiri secara “Russian Roullette”.Tidakkah menteri Khairy menyedari bahawa terdapat Perkara 5(1) di bawah Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak untuk hidup kepada rakyatnya? “Tiada seorang pun boleh diambil nyawanya kecuali mengikut undang-undang.”


Berjimat tidak kena gaya


Saya menghormati sikap berjimat cermat menteri Khairy Jamaludin yang tidak mahu Vaksin AstraZeneca 280,000 dos itu terbuang membazir begitu sahaja. Vaksin itu dibeli dengan duit rakyat. Mungkin dari RM5 bilion yang diambil dari tabung Kumpulan Wang Amanah Negara yang kontroversi sekarang. Kerajaan sanggup membatalkan projek keretapi laju HSR dengan Singapura dan telah membayar sebanyak RM320 juta sebagai pampasan kepada republik itu. Bayaran pampasan itu juga satu jenis pembaziran. Projek HSR tidak diteruskan tetapi negara rugi RM320 juta. Bagaimanapun tidak ada nyawa yang jadi pertaruhan dalam kes pembatalan projek HSR. Tidak sama dengan vaksin AstraZeneca ini. Negara Denmark di Eropah hari ini tetap dengan keputusannya menolak vaksin AstraZeneca untuk rakyatnya.


Akhir kalam, AstraZeneca ini benar-benar menggambarkan cerminan masyarakat berkelas di Malaysia yang masih feudal.Vaksin pun ada kelas bangsawan dan kelas marhaen. Pfizer vaksin kelas bangsawan dan AstraZeneca vaksin kelas marhaen. Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin kesamarataan kepada semua rakyatnya tidak terpakai dalam program vaksinasi melawan Covid-19.


Golongan tidak produktif dapat risiko?


Falsafah Charles Darwin yang mengkaji teori evolusi dengan memperkenalkan konsep "natural selection" dan "survival for the fittest" nampaknya digunapakai dalam program vaksinasi di Malaysia. Menteri Kesihatan Adham Baba dengan cepat sebelum ini menyatakan vaksin AstraZeneca akan disuntik kepada golongan warga emas berumur 60 tahun ke atas. Kenyataan menteri itu mengundang tafsiran bahawa rakyat golongan tua yang telah bersara dan tidak produktif lagi dari segi ekonomi akan disuntik dengan vaksin yang berisiko.


Namun menteri itu lupa, rakyat Malaysia apabila ditekan-tekan mereka akan bangkit. Kini mereka bersuara lantang dan garang. Mereka menyatakan dengan jelas bahawa mereka akan menentang keputusan Menteri Kesihatan Malaysia itu. Mereka tidak mahu ibu bapa, nenek dan datuk mereka yang tua itu, yang mereka sayang dan kasihi itu, dijadikan tikus makmal atau guinea-pig untuk disuntik dengan vaksin AstraZeneca yang penuh kontroversi itu.


_________________________________________________________________________________

Penulis merupakan Ahli Parlimen Pasir Gudang

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page