Untuk Apa Sidang Khas Parlimen 11 April?Oleh: Hassan Abdul Karim


ULASAN: Ahli-Ahli Dewan Rakyat telah menerima surat bertarikh 25 Mac 2022 dari Setiausaha Dewan Rakyat, Dr Nizam Mydin Bacha Mydin bahawa Mesyuarat Khas Dewan Rakyat akan diadakan pada 11 April 2022.


Untuk apa sidang khas itu diadakan?


"Urusan-urusan yang akan dibawa untuk Mesyuarat Khas tersebut adalah Rang Undang-undang Perlembagaan Persekutuan (Pindaan) 2022 berkait anti lompat parti dan pengehadan tempoh jawatan Perdana Menteri." Demikianlah antara lain kandungan surat Setiausaha Dewan Rakyat tersebut.


Apa makna ini semua dari segi politik?


Ini bermakna Memorandum Kerjasama antara Kerajaan Persekutuan dengan Pakatan Harapan (PH), ringkasnya MoU memberi hasil dan manfaatnya.


Kalau tak ada MoU tersebut, mungkin tidak ada sidang khas Parlimen untuk membincangkan dua perkara penting sehingga perlu dipinda Perlembagaan Persekutuan.


Adakah usaha untuk menggagalkan sidang?


PH tidaklah boleh mendabik dada ini kejayaannya sahaja. Kalau sidang khas parlimen pada 11 April ini berlangsung, maka Perdana Menteri (PM) Ismail Sabri Yaakob juga wajar diberi penghargaan. Kenapa saya berkata begitu?


Jika RUU Perlembagaan Persekutuan (Pindaan)2022 berkait anti lompat parti dan pengehadan jawatan Perdana Menteri dapat dibentangkan di Parlimen, ia bermakna Perdana Menteri telah berjaya mendapat persetujuan Jemaah Menteri pimpinannya. Tanpa persetujuan Jemaah Menteri tidak mungkin suatu RUU boleh dibentang di Parlimen.


Adakah mungkin ada usaha sesetengah pihak untuk menggagalkan sidang khas Parlimen pada 11 April itu nanti?

Hassan Abdul Karim

Dalam politik, segalanya mungkin berlaku, apatah lagi sidang khas 11 April nanti amat berkait soal politik kerana ia berkait isu “katak lompat” atau Ahli Parlimen melompat ke parti lain.


Selain itu, soal PM tidak boleh jadi Perdana Menteri melebihi 10 tahun akan dibahas dan diputuskan juga. Malaysia dalam sejarahnya selama 65 tahun pernah menyaksikan PM keempat berkuasa selama 22 tahun. Ini semua tentu soal politik.


Adakah mana-mana parti politik yang tidak setuju atau secara lembut dikatakan tidak selesa dengan undang-undang anti-lompat parti itu?


Umno-BN sokong RUU


Dari apa yang tersiar di media arus perdana dan media sosial, Umno dan Barisan Nasional menyokong undang-undang Anti Lompat Parti. Kenapa? Umno-BN amat terkesan dengan 15 orang Ahli Parlimennya melompat ke parti Bersatu ketika Bersatu di dalam Kerajaan PH selepas PRU-14, tahun 2018. Bagaimana pula dengan Pakatan Harapan (PH)?


Parti-parti dalam gabungan PH sudah tentu akan menyokong sepenuhnya RUU Perlembagaan Persekutuan (Pindaan) 2022 berkait anti lompat parti. Malah majlis Presiden PH pernah mengeluarkan kenyataan bahawa MoU akan ditamatkan segera jika Kerajaan Persekutuan gagal membentangkan RUU Anti-Lompat Parti di Parlimen.


Dengar khabar, Parti Pejuang yang ada empat orang Ahli Parlimen juga akan menyokong RUU ini. Begitu juga dengan Warisan.


Malahan jika kerajaan Ismail Sabri buat u-turn dengan membatalkan sidang khas Parlimen 11 April akan datang, ia akan memberi peluru kepada Parti Warisan untuk menempelak PH. PH akan ditertawakan oleh saingannya di blok pembangkang (seperti Warisan, Pejuang dan Muda) kerana PH kelihatan berjaya ditipu hidup-hidup oleh Ismail Sabri Yaakob. Tetapi adakah Ahli Parlimen Bera sanggup korbankan nama baik dan rekodnya sebagai PM dan sanggup dituduh oleh rakyat nanti sebagai Perdana Menteri yang penakut dan mungkir janji?


Komponen pemerintah ada tidak setuju?


Jadi siapa yang sebenarnya tidak selesa dengan RUU Anti-Lompat Parti ini? Pada pandangan dan hemat saya dan setelah mendengar khabar-khabar tidak rasmi dan tidak sahih, atau dengar khabar atau hearsay, nampaknya Parti Bersatu pimpinan Muhyidddin Yassin yang tidak setuju dengan undang-undang anti-lompat parti. Kita pun faham mengapa Parti Bersatu tidak suka undang undang ini.


Kita lihat sejarah. Dalam Pilihan Raya Umum (PRU) 2018 lalu, Bersatu hanya ada 13 orang Ahli Parlimen sahaja seluruh negara hasil pilihan rakyat. Pengerusi Bersatu waktu itu, Tun Dr Mahathir Mohamad diangkat menjadi PM atas persetujuan gabungan PH yang menang majoriti.


Selepas langkah Sheraton pada Februari 2020, Muhyiddin Yassin berjaya menjadi PM kelapan adalah kerana Parti Bersatu yang beliau pimpin ada 15 ahli parlimen Umno yang melompat ke Bersatu. Kemudian ada 10 Ahli Parlimen dari KEADILAN yang digelar "kumpulan Kartel" telah meninggalkan parti dan melompat ke Bersatu. Ertinya dengan adanya Ahli-ahli Parlimen yang melompat parti itulah membolehkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) dibentuk dan Muhyiddin menjadi PM.


Berbalik kepada sidang khas 11 April ini nanti, adakah cukup bilang untuk kelulusan dengan majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat untuk meluluskan RUU Anti-Lompat Parti itu?


PH sokong sepenuhnya


Seramai 148 undi ahli parlimen menyokong di Dewan Rakyat diperlukan untuk Rang Undang-undang tersebut diluluskan. PH telah komited untuk memberi sokongan 100 peratus. Jika ada Ahli-ahli Parlimen yang ingkar akan dianggap melakukan kesalahan melanggar arahan parti dan mungkin disusuli dengan tindakan disiplin.


Bagaimana jika ada Ahli-ahli Parlimen dari pihak kerajaan pula yang menentang dalam pengundian? Atau berkecuali atau tidak hadir sidang untuk elak dari mengundi?


Adalah tidak molek, malah comot kelihatan dan akan memalukan Perdana Menteri Ismail Sabri sekiranya RUU Perlembagaan Persekutuan (Pindaan) 2022 diluluskan dengan majoriti dua pertiga hasil dari sokongan padu Ahli Parlimen PH dan Ahli Parlimen parti-parti pembangkang lainnya, tetapi malangnya di pihak kerajaan ada pula yang menolak dan cuba menggagalkannya.


Jadi bola sekarang di gelanggang PM Ismail Sabri Yaakob untuk memperkemaskan sokongan di pihak kerajaan supaya rakyat melihat MoU antara Kerajaan dan PH adalah sesuatu yang baik dan memberi hasil positif kepada perkembangan politik negara, amalan demokrasi dan mandat rakyat dalam pilihan raya supaya diletakkan di tempat yang dimuliakan.


Sama-samalah kita melihat apa yang akan berlaku pada hari Isnin, 11 April nanti.


_________________________________________________________________________________

Penulis merupakan Ahli Parlimen Pasir Gudang

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER