top of page

Tun M, isu perkauman ancam kestabilan, perpaduan negara
Oleh: Vijeyndran Ravichadran


SURAT TERBUKA: Sebagai seorang negarawan yang dihormati dan bekas Perdana Menteri Malaysia, saya menulis untuk menyatakan kebimbangan saya mengenai kenyataan terbaru anda.


Sungguh menyedihkan melihat seorang pemimpin mempromosikan kebencian dan menyemarakkan pertikaian kaum. Tindakan sedemikian bukan sahaja bertentangan dengan prinsip perpaduan dan kemanusian tetapi juga mengancam kestabilan dan perpaduan negara kita.


Strategi memecah belah dan memerintah di kalangan rakyat Malaysia adalah taktik politik lapuk yang tidak akan berjaya di negara yang progresif ini.


Kami rakyat Malaysia, telah melangkah jauh dalam membina masyarakat yang harmoni dan pelbagai, di mana rakyat dari pelbagai etnik hidup berdampingan dengan aman dan saling menghormati.


Kekuatan terletak kepada kepelbagaian


Kekuatan kita terletak pada keupayaan kita untuk meraikan perbezaan kita dan bersatu di bawah panji-panji identiti nasional bersama.


Di Malaysia, semua hak warganegara diberikan dan dilindungi oleh Perlembagaan Persekutuan. Perkara 153(1) Perlembagaan Persekutuan dengan jelas menggariskan tanggungjawab Yang di-Pertuan Agong untuk menjaga kedudukan istimewa orang Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak di samping melindungi kepentingan hak asasi masyarakat lain.


Ia penting untuk menyedari bahawa peruntukan ini disediakan untuk memastikan keadilan dan keseimbangan, bukan untuk menyemai benih perpecahan atau permusuhan.


Rakyat Malaysia amat berbangga dengan identiti kebangsaan bersama mereka. Kami mengutamakan perpaduan dan semangat kekitaan.


Tanggungjawab tunjuk contoh positif


Kekuatan kita sebagai sebuah negara terletak pada keupayaan kita untuk bersatu sebagai rakyat Malaysia, merentasi sempadan etnik dan menerima kepelbagaian.


Sebagai bekas perdana menteri, anda mempunyai tanggungjawab untuk menunjukkan contoh yang positif kepada generasi masa depan. Saya mendesak anda untuk menghentikan semua provokasi terhadap rakyat Malaysia dan tohmahan terhadap Kerajaan Perpaduan.


Rakyat Malaysia, marilah kita bekerjasama untuk mengukuhkan ikatan sesama kita dan memastikan hak asasi semua terbela. Kemajuan negara kita bergantung kepada keupayaan kita untuk bersatu, meraikan kepelbagaian, dan menegakkan prinsip yang termaktub dalam Perlembagaan kita.


_______________________________________________________________________________

Penulis merupakan Ketua Penerangan KEADILAN Cabang Wangsa Maju

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page