top of page

Transformasi media tradisional ke digital, HAWANA tentukan hala tujuHari Wartawan Nasional atau HAWANA yang jatuh pada hari ini dan sambutannya diadakan di Ipoh membincangkan persimpangan penting bagi pengamal media.


Media tradisional seperti media cetak dan elektronik ketika ini sedang disaingi hebat oleh media baharu yang lebih dikenali sebagai media sosial.


Sehubungan itu, Menteri Komunikasi dan Digital, Ahmad Fahmi Fadzil mengalu alukan sesi perbincangan dalam kalangan pengamal media yang diadakan hari ini menyentuh hala tuju media Malaysia di era digitalisasi.


"Saya dimaklumkan terdapat dua perbincangan panel, satu perbincangan kelangsungan media tradisional dalam era digital dan kewartawanan pada era digital.


"Ini adalah topik yang sangat relevan, memandangkan cabaran sengit yang sedang dihadapi media.


"Cara orang ramai menggunakan media juga telah melalui transformasi dalam sedekad yang lalu dan akan berubah lebih banyak pada tahun-tahun mendatang.


"Platform dalam talian seperti Facebook, Twitter, Instagram dan kini, TikTok telah menjadi destinasi tumpuan apabila orang ramai mahu mengetahui apa yang berlaku di dunia, atau mengikuti isu isu kegemaran mereka," katanya dalam ucapan pembukaan Forum Media sempena Sambutan Hari Wartawan Nasional 2023, pagi ini.


Katanya, peningkatan bilangan platform media dalam talian telah menunjukkan perubahan tabiat pengguna dan menimbulkan ancaman kepada media tradisional seperti akhbar, radio atau televisyen dalam era media baharu


Justeru, menurut Fahmi, media tradisional tidak mempunyai pilihan selain mengikut arus.


"Dengan berbuat demikian, mereka perlu berinovasi dan berubah, seperti mengguna pakai teknologi baharu dan menerima platform dalam talian.


"Adalah penting bagi mereka untuk mempunyai kandungan yang menarik dan penceritaan yang hebat untuk menonjolkan diri.


"Bagaimanapun, peranan besar media sosial dalam kehidupan orang ramai telah menimbulkan satu lagi kebimbangan iaitu penyebaran berita palsu dan maklumat salah.


"Juga satu lagi trend yang mungkin kita lihat pada masa hadapan ialah pertumbuhan perkhidmatan penstriman. Beberapa perkhidmatan ini telah pun mengganggu industri televisyen tradisional.


"Mereka berkemungkinan berkembang luas apabila lebih ramai orang memilih untuk bergantung pada penstriman untuk keperluan hiburan mereka," katanya lagi.


HAWANA sebelum ini telah menubuhkan tabung yang membiayai program CSR Kasih@HAWANA dan mula mengagihkan bantuan kewangan kepada 20 pengamal media yang uzur serta memerlukan bantuan.


Selain itu, Latihan Keselamatan Digital dan Keselamatan Fizikal yang dianjurkan oleh Gerakan Media Merdeka (GERAMM) dan Pusat Kemerdekaan Kewartawanan (CIJ) pada 17 dan 18 Mei lalu kepada 25 wartawan mengenai risiko yang mungkin mereka hadapi semasa menjalankan penyelidikan dalam talian dan meliputi demonstrasi dan bencana adalah sebahagian program untuk meningkatkan kemahiran kewartawanan.


HAWANA juga menganjurkan acara pencarian harta karun dari Kuala Lumpur ke Ipoh semalam untuk kira-kira 200 wartawan dan membiasakan mereka dengan tarikan warisan di negeri Perak.


Sebuah pameran HAWANA 2023 juga diadakan dengan pameran diambil daripada organisasi media dan Universiti Pendidikan Sultan Idris, dan mini karnival sedang berlangsung di Mydin @ Meru Raya.


HAWANA pada setiap tahun disambut pada 28 Mei, manakala acara telah bermula pada April 2023 dan kemuncaknya selama tiga hari dari 27 hingga 29 Mei.


0 comments

コメント


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page