top of page

Tingkatkan risikan polis, cegah serangan ganas - Andre LaiOleh: Abdullah Zaid


Insiden serangan di Balai Polis Ulu Tiram Johor sehingga mengorban dua anggota keselamatan sememangnya mengejutkan namun hal itu mungkin boleh dicegah sekiranya pihak berkuasa mempunyai maklumat awal.


Sehubungan itu, Naib Pengerusi KEADILAN Wilayah Persekutuan, Andre Lai Chen Heng mensyorkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk meningkatkan tahap kualiti risikan bagi mengekang serangan seumpama itu daripada berulang.


Katanya, kecekapan risikan mampu mengekang sebarang aktiviti pengganas dan jenayah di peringkat awal sekali gus menghentikan kemungkinan ancaman lebih besar.


"Kita mesti meningkatkan usaha untuk memperbaiki keupayaan pengumpulan dan analisis risikan bagi menghentikan ancaman.


"Pada masa sama, polis perlu memperkasakan rondaan dan siasatan terutama di tempat-tempat penting dan kawasan sensitif bagi mengelakkan kejadian serupa berulang," katanya dalam satu kenyataan.


Selain itu, kata Andre Lai yang juga Ahli Jawatankuasa Malaysia Crime Prevention Foundation, pihak polis dan kerajaan perlu mempercepatkan proses siasatan bagi membawa penjenayah yang jelas disabit dengan aktiviti pengganas ke muka pengadilan.


"Hanya tindakan penguatkuasaan undang-undang yang cepat dan berkesan dapat memulihkan keyakinan orang ramai terhadap keselamatan negara dan mengelakkan panik serta pergolakan sosial yang tidak perlu," ujarnya.


Beliau juga bimbang dengan peningkatan ancaman keganasan yang melibatkan beberapa peristiwa terpisah seperti cubaan merampas pistol anggota polis, memintas seorang lelaki dengan pisau parang di dalam kereta di Istana Negara, dan ancaman bunuh yang diterima oleh Ahli Parlimen yang berlaku dalam jarak waktu singkat.


Oleh itu, katanya, bagi memastikan keselamatan negara, polis dan agensi perisikan perlu mengukuhkan kerjasama dan mengambil beberapa siri langkah awal untuk mengekang ancaman.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page