top of page

Tingkatkan galakan suntikan vaksin dalam kalangan rakyat


Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin menggesa sektor swasta dan kerajaan negeri supaya meningkatkan galakan untuk mendapatkan vaksin dalam kalangan rakyat.


Ini kerana katanya, kadar pendaftaran vaksin adalah 52.5% pada 7 Jun, bermakna separuh daripada populasi belum mendaftar.


"Selama tiga bulan terakhir, semua negeri menunjukkan angka tinggi pendaftaran vaksinasi Covid-19. Walaupun kes bertambah buruk akhir-akhir ini, pendaftaran hanya sedikit. Ini adalah petanda yang membimbangkan!


"Adakah hampir separuh daripada orang dewasa Malaysia mengambil sikap "tunggu dan lihat", atau adakah mereka dipengaruhi oleh anti-vaxxer? Kita tidak tahu.


"Bagi memastikan imuniti kelompok berjaya, pendaftaran dan kadar vaksinasi harus ditingkatkan. KKKM telah melakukan yang terbaik, sekarang sudah tiba masanya sektor swasta mengambil peranan dalam usaha ini," katanya.


Katanya, sektor swasta berperanan penting untuk membantu menggalakkan orang untuk mendapat vaksin.


"Contohnya di Hong Kong, pemaju memberikan kondominium percuma dalam bentuk cabutan bertuah kepada orang yang telah diberi vaksin sepenuhnya.


"Di AS, beberapa kerajaan negeri mempunyai cabutan bertuah untuk menggalakkan orang mendapatkan vaksin, hasilnya beberapanya telah menjadi jutawan segera!


"Di China, syarikat swasta memberikan kereta percuma sebagai cabutan bertuah untuk mendorong pekerja mendapat vaksin. Banyak syarikat kecil memberi makanan dan makanan percuma di pusat vaksinasi untuk mendorong orang datang untuk vaksinasi.


"Saya menyeru sektor swasta di Malaysia untuk melakukan perkara yang sama," katanya.


Justeru, beliau meminta REDHA melihat kemungkinan cabutan bertuah rumah untuk mendorong rakyat Malaysia mendaftar dan menyelesaikan vaksinasi.


"Saya juga meminta kilang dan syarikat swasta memberi insentif tunai, kereta cabutan bertuah, motosikal, komputer kepada pekerja mereka yang mendaftar dan selesai 2 dos.


"Saya juga meminta kerajaan negeri terutama negeri yang mempunyai pendaftaran rendah dan kadar kenaikan gaji yang rendah untuk memberikan cabutan bertuah perumahan negeri percuma atau insentif kewangan lain untuk mendorong vaksinasi.


"Kerajaan Negeri Pulau Pinang memberikan rumah yang berpatutan kepada mereka yang telah menyelesaikan 2 dos dalam program cabutan bertuah di seluruh negeri," katanya.


Pada masa sama, beliau juga menyeru syarikat-syarikat tempatan untuk menaja makanan, minuman dan makanan percuma di PPV tempatan untuk mendorong orang-orang datang untuk mendapatkan vaksin.


"Mereka akan dapat memasarkan produk mereka sementara memainkan peranan mereka dalam memberi sumbangan kepada masyarakat, oleh itu membunuh dua burung dengan satu batu.


"Sebagai contoh, Pusat Khidmat Parlimen Bayan Baru melancarkan cabutan bertuah RM1,000 setiap bulan bagi mereka yang telah menyelesaikan 2 dos, yang mendaftar melalui pusat khidmat saya dan program saya.


"Untuk mencapai imuniti kelompok adalah tugas yang sangat besar. Ia memerlukan usaha masyarakat untuk menyelesaikannya.


"Saya harap usaha kecil saya ini dapat memberi inspirasi kepada lebih banyak kerajaan swasta dan negeri untuk berbuat lebih banyak dalam meningkatkan bilangan vaksinasi di seluruh negara," katanya.

0 comments

コメント


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page