top of page

Tiada cuti Thaipusam di Kedah? Sanusi sila letak jawatan - Dr Xavier


Naib Presiden KEADILAN, Datuk Dr Xavier Jayakumar menempelak tindakan Menteri Besar Kedah, Sanusi Md Nor yang enggan memberikan cuti umum Thaipusam di negeri pentadbirannya hanya dengan alasan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sedang dilaksanakan.


Beliau menganggap tindakan Sanusi adalah sangat tidak sensitif terhadap masyarakat Hindu di Malaysia dan telah menimbulkan kemarahan serta menyusahkan banyak pihak, sama sekali bertentangan dengan semangat Malaysia.


"Sungguh mengejutkan ini datangnya dari pimpinan PAS kerana tidak ada di negeri mereka sebelum ini kerajaan telah membuat keputusan seperti itu.


"Membatalkan cuti umum hanya kerana penganut Hindu tidak dibenarkan berkumpul di kuil atau meraikan Thaipusam tahun ini kerana pandemik Covid-19 sama sekali tidak dapat diterima dan jelas menunjukkan bahawa mereka sombong, tidak sensitif, dan tidak berpijak di bumi nyata," katanya.


Xavier yang juga Ahli Parlimen Kuala Langat meluahkan rasa hairan terhadap tindakan Sanusi sedangkan tiada satu pun cuti umum yang dibatalkan sepanjang tahun lalu.


"Tahun lalu, tidak ada cuti umum yang dibatalkan walaupun terdapat wabak.

Menteri Besar Kedah jelas tidak memahami maksud Thaipusam kerana ia bukan hanya mengenai perarakan dan perjumpaan kuil, tetapi hari doa dan taubat yang ditujukan kepada Tuhan Muruga. Semua ini masih dapat diraikan di rumah, sama seperti Hari Raya Aidilfitri.


"Sebenarnya, solat di rumah ibadat tetap dibenarkan walaupun jumlah kehadirannya dikurangkan kerana ada SOP. Oleh itu, atas alasan apa Menteri Besar Kedah membatalkan cuti umum Thaipusam yang sah? Adakah kerana komuniti Hindu Malaysia adalah minoriti yang menurutnya sesuai untuk dibuli? Saya ingin mengingatkan dia bahawa Malaysia mempunyai masyarakat berbilang kaum, agama dan budaya yang pelbagai tingkah laku xenofobia tidak mempunyai tempat di negara ini," katanya.


Justeru, Xavier menggesa Sanusi supaya meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar Kedah.


"Adakah ini "PAS untuk semua"? Adakah ini rakyat Malaysia? Tidak. Ini semua dilakukan untuk menunjukkan kekuatan mereka.


"Tindakan politik dendam ini akan merugikan dan memecahbelahkan negara. Menteri Besar malah mengatakan bahawa perkara yang sama akan berlaku untuk perayaan Tahun Baru Cina bulan depan.


"Muhammad Sanusi Md Nor, berkali-kali anda telah menunjukkan bahawa anda sebenarnya tidak cekap dan tidak dapat memimpin kerajaan negeri tanpa kontroversi.


"Daripada isu pembalakan di Ulu Muda, melombong nadir bumi, membeli kereta mewah untuk kerajaan negeri gunakan di tengah-tengah wabak dan sekarang anda telah menunjukkan belang sebenar anda kepada semua

rakyat Malaysia, saya menuntut anda melepaskan jawatan anda sebagai Menteri Besar Kedah segera," katanya.

0 comments

Comentários


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page