Syed Sadiq jangan cepat 'menghunus keris' - Hassan KarimOleh: Hassan Abdul Karim


ULASAN: Saya membaca Free Malaysia Today pagi ini, 18 Februari 2022. Saya mengurut dada menahan sabar apabila portal FMT melaporkan Presiden Muda Syed Saddiq Syed Abdul Rahman memberi amaran akan berlaku pertentangan antara Muda dengan KEADILAN dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor ini jika rundingan tentang kerusi menemui kegagalan.


Garang sungguh amaran Presiden Parti Muda yang baru berusia empat bulan tersebut. Kalau bayi, baru berumur empat bulan belum boleh makan nasi atau makanan keras. Kena minum susu sahaja. Perut bayi belum kuat untuk menghadam.


Jangan marah analogi seperti ini digunakan. Parti Muda satu hari nanti pun akan jadi tua. Syed Saddiq orang Johor. Penulis ini pun orang Johor. Kita di Johor ibarat cucu cicit Tun Seri Lanang dan Raja Ali Haji. Orang Johor bahasanya lembut, jika berkata dan berhujah, ia berkata dan berhujah dengan sopan dan santun, seperti madah Sasterawan Negara Usman Awang (seorang lagi anak Johor yang terbilang).


Jangan cepat beri amaran


Syed Saddiq adalah pemimpin generasi baru yang punya masa hadapan yang cerah. Memang elok dan tepat melangkah dengan tangkas dan berani. Tetapi awas juga, anda baru kali pertama memimpin sebuah parti baru menghadapi pilihan raya. Lalu jangan cepat memberi amaran dan ugutan. Jangan cepat menghunus keris untuk menikam, penulis bimbang, takut-takut nanti akan tertikam dengan keris sendiri.


Penulis ini tidak banyak pengalaman. Sekadar mengenal politik di Johor sejak tahun 1974 lagi. Sejak itu pihak-pihak parti pembangkang berusaha membina fron pembangkang. Penulis pernah ikut serta dalam usaha itu sejak tahun 1986 ketika penulis menjadi Setiausaha Agung sebuah parti kiri yang radikal, lebih radikal ideologinya dari Parti Muda sekarang. Tetapi kami, walaupun radikal, jika bermesyuarat, kami berbincang baik-baik. Tidak pernah kami gunakan ugutan dan ancaman sesama parti pembangkang.


Tidak berundur jika dicabar


Syed Saddiq pemimpin Muda memang mempunyai karisma. Anda mempunyai ramai pengikut di alam maya. Tetapi di alam nyata, jangan sesekali memberi amaran atau ugutan kepada KEADILAN. Presiden Muda kena pelajari sejarah kami Parti Keadilan. Parti kami lahir dari perjuangan. Kami membesar di jalanraya dan di dalam penjara. Kami tidak akan berundur jika dicabar oleh sesiapa pun, hatta kepada mereka yang cepat menghunus pedang. Pantang kami berundur. Lihat bendera kami berwarna merah, itu maknanya keberanian berjuang. Lihat bendera kami berwarna biru, itu maknanya kami mencintai perdamaian dan keadilan.


Maka berhati-hatilah jika mengeluarkan kata-kata, wahai sahabatku Syed Saddiq. Mungkin penulis ini sudah tua tetapi orang tua ini kenal perangai “anak muda julung berkeris”.


_________________________________________________________________________________

Penulis merupakan Ahli Parlimen Pasir Gudang

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER