top of page

Suara Malaysia diterima baik, nama PMX amat popular di UNESCOOleh: Noraini Nordin


Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek yang baru kembali daripada menghadiri Sidang UNESCO di Paris, Perancis melahirkan rasa gembira kerana beberapa segmen yang diketengahkan Malaysia dalam sidang tersebut telah mendapat perhatian yang baik daripada penganjur.


Antaranya, kata beliau ialah tentang kerjasama Malaysia dengan Singapura, Thailand, Indonesia dan Brunei untuk mengangkat busana kebaya sebagai salah satu budaya di peringkat Asia Tenggara.


Seterusnya, menurut Fadhlina, isu berkaitan Pendidikan Digital dan Pendidikan Manusiawi turut diberi perhatian.


"Malah ada delegasi yang ingin mengetahui lebih lanjut dua perkataan yang kita ketengahkan iaitu Islah dan Pendidikan Manusiawi.


"Mereka ingin belajar apa itu Islah atau Reform dalam konteks pendidikan, begitu juga dengan Pendidikan Manusiawi dalam konteks pendidikan itu sendiri," katanya ketika ditemui di KLIA sekembalinya dari Sidang UNESCO, malam tadi.

Fadhlina berdiri bangga di samping foto DS Anwar

Fadhlina selaku Presiden Suruhanjaya Kebangsaan UNESCO Malaysia telah mengetuai delegasi negara ke Persidangan Agung Pertubuhan, Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) kali ke 42 di Paris pada 7 November hingga 10 November 2023.


Selain gembira kerana suara Malaysia diterima baik oleh penganjur dan delegasi negara lain, Fadhlina juga berkata, nama Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim begitu popular di UNESCO.


"Malah gambar beliau masih terpamer di dinding UNESCO," ujar Fadhlina dengan bangga.


Menurutnya, nama PM begitu dikenali kerana pernah menerajui UNESCO sebelum ini, selain nama Malaysia itu sendiri tidak pernah terlalu jauh dengan UNESCO.


Tambahan pula, kata beliau, jasa dan sumbangan Anwar terhadap UNESCO memang sudah sedia ada sebelum ini lagi.


Dalam hal berkaitan, tambah beliau, sudah tentu komitmen Malaysia ialah untuk terus bersama UNESCO seterusnya bagi memastikan kualiti pendidikan dan amalan 'pendidikan damai' dapat disebarluaskan lagi.

0 comments

댓글


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page