top of page

SOP pengembara: Sabah ikut kerajaan pusatKerajaan Negeri Sabah memutuskan untuk mengguna pakai prosedur operasi piawai (SOP) ditetapkan kerajaan pusat berhubung kemasukan pelancong ke negeri itu.

Perkara itu dinyatakan Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah (KePKAS), Datuk Christina Liew melalui satu kenyataan media selepas ia dibincangkan pada mesyuarat kabinet negeri kelmarin.


Beliau yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) negeri berkata menerusi ketetapan itu, Sabah akan mengetepikan keperluan sijil vaksinasi, manakala ujian Covid-19 dengan keputusan negatif tidak lagi diperlukan sebagai syarat untuk pengembara masuk ke negeri berkenaan.


"SOP ini terpakai kepada pengembara domestik dan asing," katanya.


Untuk rekod, bermula 1 Ogos lalu, semua pengembara dibenarkan memasuki negara ini tanpa mengira status vaksinasi mereka.


Sebelum pandemik Covid-19 melanda dunia Sabah merekodkan kedatangan kira-kira 4.3 juta pelancong dan sektor itu dianggap sebagai penyumbang ekonomi terbesar kepada negeri itu.


Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Api-Api itu sebelum ini berkata beliau menjangkakan 2023 akan menjadi tahun yang baik untuk kementeriannya, berikutan adanya pasaran yang rancak untuk pembangunan pelancongan.


Sementara itu, Christina turut memaklumkan bahawa kabinet negeri juga meluluskan penubuhan Biro Konvensyen Sabah merangkumi visi, fungsi dan perkhidmatan yang dicadangkan.


Biro itu juga akan berfungsi untuk memberi maklumat, bantuan dan sebagai penasihat mengenai semua aspek penganjuran yang diadakan.


"Visinya adalah bagi memastikan Sabah diiktiraf di peringkat nasional dan antarabangsa sebagai salah satu bandar terbaik di dunia dalam menganjurkan acara perniagaan.


"Selain itu menjadikan Sabah sebagai destinasi perniagaan yang dinamik di mana manusia, teknologi dan idea berkumpul untuk mencipta nilai yang hebat untuk pelanggan," katanya.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page