top of page

Sidang Kemuncak KL20: Rangka strategi lonjak sektor E&E MalaysiaMalaysia bersedia menjadi kuasa besar dalam industri Elektrikal dan Elektronik (E&E) dengan strategi yang betul dan usaha kolektif.


Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli berkata usaha tersebut akan dirumus dalam diskusi Sidang Kemuncak KL20 yang dijadual berlangsung minggu depan di Kuala Lumpur sebagai pelan masa depan negara dalam bidang tersebut.


"Dengan strategi yang betul dan usaha kolektif, Malaysia bersedia untuk menjadi kuasa besar dalam industri E&E global.


"KL20 menandakan lompatan berani kami ke hadapan. Sertai perbincangan (pada sidang kemuncak itu).


"Jadilah sebahagian daripada perjalanan transformatif ini. Ayuh bersama-sama kita mentakrifkan semula masa depan sektor E&E Malaysia," katanya dalam hantaran di Faceboook hari ini.


Sidang Kemuncak KL20 dijadual berlangsung di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) pada 22 hingga 23 April ini.


KL20 merupakan inisiatif kerajaan dalam usaha melonjakkan nama negara sebagai ekosistem syarikat pemula 20 terbaik dunia, selain menjadi pintu masuk inovasi di Asia Tenggara.


Sektor E&E Malaysia dengan semikonduktor merupakan pengeluaran utama, menyumbang lebih kurang 40% kepada jumlah eksport Malaysia pada tahun 2023.


Rafizi berkata, Kertas Tindakan KL20 akan menangani isu-isu berkaitan dengan bidang E&E dengan tegas.


"Ia menyeru para penyelidik, penggubal dasar dan ketua industri untuk bersatu dan mengubah landskap kita.


"Kami membayangkan ekosistem yang berkembang maju di mana kreativiti disemai, kemudahan dimanfaatkan sepenuhnya potensi mereka, dan bakat dibangunkan untuk merintis bidang penyelidikan dan pembangunan (R&D).


"Misi ini melangkaui cita-cita semata-mata; ia adalah berkaitan mengenali dan memanfaatkan potensi terpendam kita," ujarnya.


Jelas beliau, Kertas Tindakan KL20 juga berfungsi sebagai pelan hala tuju strategik negara untuk mendaki ke tahap yang baharu.


Katanya, beberapa pandangan kritikal mendapati usaha penyelidikan dan pembangunan yang ada ketika ini walaupun besar, masih belum mencetuskan inovasi yang meluas.


"Institusi R&D sektor awam kami kurang dimanfaatkan dan minda kami yang paling pintar sering terpegun dalam pengeluaran dan bukannya menerajui kejayaan," ujarnya.


Kata Rafizi lagi, Dalam industri E&E Malaysia yang rancak, negara ini telah mewujudkan tapak yang kukuh dalam aktiviti bahagian belakang yang penting seperti pemasangan dan ujian.


Namun jelasnya apabila melihat ke arah reka bentuk, fabrikasi dan komponen bernilai lebih tinggi, keperluan untuk kemajuan dalam bidang E&E menjadi jelas.


"Kesedaran ini bukan perkara baharu. Persoalan penting kekal iaitu adakah kita berpuas hati dengan mengekalkan status quo, atau adakah kita bersedia untuk mengatasi keupayaan semasa kita?" soal Rafizi.

0 comments

Commentaires


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page