top of page

Selidik dulu, jangan terlalu paranoid isu hina agamaOleh: Noraini Nordin


ULASAN BERITA: Sebagai orang Islam, semua daripada kita pasti akan marah sekiranya kalimah Allah atau kemuliaan Kaabah misalnya, cuba dihina dan dipermain-mainkan.


Lebih-lebih lagi kalau penghinaan itu dengan cara meletakkannya di tempat paling rendah seperti di kaki atau di alas yang boleh dipijak oleh sesiapa.


Bahkan, adalah perkara normal sebenarnya di mana penganut agama apa sekali pun akan marah andainya agama mereka dihina atau dipermainkan.


Sebab itu, demi keharmonian dalam masyarakat berbilang bangsa, isu agama adalah perkara paling pantang untuk disentuh tanpa adab dan etika.


Agama adalah untuk dihormati, bukan untuk dihina atau dipersenda.


Lantaran itu, tidak menghairankan apabila reaksi orang Islam terhadap isu kalimah Allah di stoking dan gambaran mirip kalimah Allah pada tapak kasut baru-baru ini menjadi isu panas di kalangan penganut Islam.


Ya, memang kita berhak marah dan mempertahankan kesucian agama kita daripada sebarang penghinaan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.


Harus ada sikap menyelidik


Bagaimanapun pada waktu yang sama, kita juga harus rasional dan tidak terburu-buru serta tidak menganggap semua perkara yang mirip atau berdasarkan andaian semata-semata itu sebagai menghina agama.


Harus ada sikap menyelidik dan memastikan kesahihan sesuatu yang dilihat menghina agama itu terlebih dahulu sebelum bertindak menularkannya di media sosial.


Contohnya, hanya disebabkan melihat sesuatu dengan keghairahan ia dianggap menghina agama, sampai tidak boleh membezakan antara sejadah mini dengan alas kaki.


Kalau ia alas kaki, memanglah suatu kesalahan dan perbuatan menghina agama meletakkan gambar Kaabah di atas permukaannya.


Namun, untuk sejadah mini bagi anak-anak kecil bersolat, tidaklah menjadi kesalahan meletakkan gambar Kaabah itu.


Sejadah untuk dewasa pun kebanyakannya memang ada tertera Kaabah di bahagian di mana kita sujud ketika bersolat.


Jangan terlalu paranoid


Demi keharmonian sementara kita ingin menjaga kesucian Islam, janganlah pula sampai kita terlalu paranoid sehingga semua perkara yang tidak jelas dan tidak pasti dilihat sebagai menghina agama, lalu dengan pantas bertindak menularkannya di media sosial.


Selidik dan pastikan kesahihan terlebih dahulu sebelum ghairah mahu menghebahkan kepada umum prasangka kita itu, takut terserlah pula ketidakcerdikan kita.


Yang cintakan keharmonian marilah kita bersama-sama menjaga adab dalam pergaulan. Jangan termakan provokasi musuh dan kaki fitnah.


Malaysia Madani yang sejahtera mesti kita pertahankan daripada toksid yang merosakkan kesejahteraan negara.

_________________________________________________________________________________

Penulis juga adalah Ketua Penerangan Wanita KEADILAN Pusat

0 comments

Comentarios


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page