top of page

Selesaikan gangguan bekalan babi, mulakan industri penternakan moden - Sim Tze TzinGangguan bekalan babi di ladang menyebabkan harga daging babi di pasaran melambung tinggi.


Menurut mantan Timbalan Menteri Pertanian, Sim Tze Tzin terdapat dua faktor utama penyebab kepada gangguan bekalan, iaitu kos makanan ternak yang melambung dan penyakit Demam Babi Afrika (ASF).


Dua faktor itu katanya, menyebabkan harga babi meningkat daripada RM680 seekor pada 2021 kepada RM1,090.


"Harga makanan telah meningkat dengan ketara daripada RM700 setan kepada RM1,800 setan. 60% daripada kos pengeluaran adalah makanan. Jadi bila kos naik, harga pun naik.


"Demam Babi Afrika (ASF) juga menyebabkan gangguan kepada pengeluaran. Peladang terpaksa memusnahkan ratusan ekor babi apabila ladang mereka dijangkiti. Ramai yang kurangkan menternak babi kerana takut ASF dan harga makanan terlalu tinggi.


"Begitu juga pembukaan aktiviti ekonomi secara mendadak. Pelancongan telah meningkatkan penggunaan makanan (daging) di restoran. Lonjakan permintaan menyebabkan harga daging babi melambung tinggi," kata Sim dalam satu kenyataan.


Justeru Ahli Parlimen Bayan Baru itu menyarankan Kementerian pertanian memikirkan langkah penyelesaian bagi menurunkan harga babi.


Tegas Jurucakap Parlimen bagi Pertanian dan Komoditi KEADILAN itu lagi, gangguan di bahagian bekalan harus diselesaikan segera dengan memperkenalkan penternakan babi secara moden yang tidak lagi bergantung kepada kaedah tradisional seperti hari ini.


"Kerajaan Malaysia khususnya Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) mesti melihat masalah sampingan bekalan.


"Mula-mula mereka mesti agresif membantu petani membendung penularan ASF. MAFI juga harus memberi sedikit pampasan kepada setiap babi yang dimusnahkan akibat ASF. Ini bagi menggalakkan pelaporan dan mengurangkan kerugian petani. Jika petani kecil menderita terlalu banyak, mereka boleh muflis.


"Kerajaan Negeri mesti menghidupkan semula projek Penternakan Babi Moden (MPF). MPF boleh mengurangkan pencemaran, meningkatkan produktiviti dan mengurangkan risiko ASF.


"Mahal untuk membina MPF. Kerajaan Persekutuan mesti memudahkan petani mendapatkan kelulusan dan memberi pinjaman serta kredit membina kemudahan ini," katanya.


Bagi Sim, Petani seharusnya tahu setiap krisis ada peluang. Kekurangan semasa dalam pasaran merupakan satu peluang. Mereka harus melabur dalam Penternakan Babi Moden, meningkatkan biosekuriti dan akhirnya mengubahnya menjadi industri moden.


Sim memberi contoh taikun pertanian China, Qin Yinglin yang juga pengerusi dan presiden syarikat penternakan babi Muyuan Foodstuff telah membuktikan penternakan babi boleh menjadi industri moden dan menguntungkan.


"China telah mengatasi kekurangan daging babi pada 2018 (semasa ASF pertama kali melanda) hingga kini lebihan bekalan daging babi dialami dalam tempoh 3 tahun.


"Jika kita boleh melakukan tindakan kita, kita boleh mengatasi kekurangan bekalan ini dan membangunkan penternakan babi menjadi industri moden," katanya lagi.
0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page