top of page

Selangor Perintis Projek Pendigitalan Wanita KEADILANOleh: Noraini Nordin


ULASAN: Wanita KEADILAN terus menerajui inisiatif pendigitalan organisasi menerusi latihan pengendalian Sistem ASAK (Asimilasi Struktur Asas Kepimpinan) yang dimulakan di negeri Selangor pada Ahad lalu.


Setiausaha Wanita KEADILAN Pusat, Loh Ker Chean (gambar atas, berucap) berkata, sistem ASAK merupakan kaedah pengurusan organisasi secara tertutup berasaskan web bagi memudah dan meningkatkan keberkesanan hal ehwal pengurusan serta pentadbiran organisasi Wanita KEADILAN pada semua peringkat.


Katanya latihan Sistem ASAK menjadi pengisian utama dalam Program Jelajah Pejabat Setiausaha Wanita Pusat yang bermula pada 2 Jun dan dijangka berakhir pada Ogos ini.


Kata beliau lagi, bagi tujuan tersebut Wanita KEADILAN Selangor menjadi negeri pertama merangkap perintis kepada projek pendigitalan ini kerana ia merupakan antara organisasi wanita negeri yang paling matang dari segi pentadbiran sayap dan pentadbiran Kerajaan Negeri.


Sambutan baik


Beliau berkata, Ketua Wanita Negeri Selangor, Rozana Zainal Abdidin juga menyambut baik pemilihan Wanita Selangor kerana ia tidak pernah ketinggalan untuk menerajui sebarang usaha yang boleh meningkatkan daya saing wanita khususnya pimpinan wanita dari cabang sehingga ke peringkat negeri.


Saira Banu (kanan sekali) menunjukkan cara menggunakan Sistem ASAK kepada peserta program.

Jelas Ker Chean lagi, Rozana juga turut menghargai komitmen pimpinan Wanita peringkat cabang kerana sanggup meluangkan masa menghadiri program tersebut.


"Walaupun program tersebut dianjurkan semasa cuti panjang hujung minggu pada awal Jun namun komitmen yang ditunjukkan oleh peserta amat baik," katanya dalam kenyataan media hari ini.

Ujar beliau lagi, Pendigitalan Wanita KEADILAN telah memasuki fasa ketiga apabila Pejabat Setiausaha Wanita Pusat memulakan jelajah turun ke setiap negeri untuk menjalankan latihan Sistem ASAK secara bersemuka dengan semua Ketua Wanita Negeri, Setiausaha Wanita Negeri, Ketua Wanita Cabang dan Setiausaha Wanita Cabang.


Tambah beliau, fasa keempat projek ini akan disempurnakan apabila mesyuarat tahunan Wanita KEADILAN akan menggunakan Sistem ASAK untuk penyerahan laporan dan pendaftaran perwakilan ke Kongres KEADILAN kelak.

Terdahulu, fasa pertama projek pendigitalan ini merangkumi persediaan logistik Sistem ASAK dan Majlis Peluncuran Sistem ASAK yang dirasmikan oleh Naib Presiden KEADILAN Nurul Izzah Anwar pada 2 Mac lalu.


Menurut beliau lagi, sejurus selepas itu, peringkat kedua proses pendigitalan diteruskan dengan taklimat latihan dalam talian yang diketuai oleh Timbalan Setiausaha Wanita Pusat, Saira Banu dan Setiausaha Wanita Pengelola, Syafiqa Zakaria selama tiga bulan.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page