Sedih khidmat feri Pulau Pinang bersejarah dihentikan - Sim Tze TzinAhli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin meluahkan rasa sedih apabila khidmat feri Pulau Pinang yang bersejarah dan ikonik dihentikan begitu sahaja selepas 126 tahun beroperasi.


Beliau yang dilahirkan di Georgetown menceritakan kenangan pahit manisnya apabila sering menggunakan pengangkutan feri sejak kecil lagi.


"Ramai ahli keluarga saya tinggal di Seberang Perai. Sejak saya dilahirkan, sebelum Jambatan Pulau Pinang dibina, feri merupakan satu-satunya kaedah pengangkutan yang menghubungkan pulau dan daratan.


"Saya mempunyai banyak kenangan indah. Bunyi hon keras sebelum berlepas, pemandangan laut di bahagian depan dan belakang feri, tandas berbau dan pergerakan seperti gempa bumi semasa feri berlabuh. Itu adalah pengalaman menarik," katanya.


Di sebalik kenangan manis itu, Sim menganggap kerajaan gagal menjadikan feri Pulau Pinang itu sebagai salah satu khazanah negara.


"Malangnya mereka yang bertanggungjawab tidak berusaha lebih keras untuk menyelamatkannya. Warisan tidak ternilai harganya. Pulau Pinang adalah apa yang Pulau Pinang kerana warisannya. Mereka di Putrajaya gagal menghargainya. Sedih.


"Kami tidak akan melupakan feri, dan kami tidak akan melupakan mereka yang gagal menyelamatkannya. Selamat tinggal dan terima kasih, feri Pulau Pinang," katanya.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

Langgan Buletin Keadilan Sekarang!

Copyright © 2020 Suara Keadilan. Hak Cipta Terpelihara.

Ikut Kami

  • facebook
  • twitter
  • youtube
  • instagram
  • telegram
  • radio