top of page

'Sanusi muhasabah diri, kerajaan Pas miskinkan Kedah' - Faiz FadzilKenyataan Menteri Besar Kedah Datuk Seri Sanusi Md Nor kononnya Kedah 'diarahkan' menjadi miskin lebih kepada mahu menutup kelemahannya mentadbir negeri.


Bagi Ahli Majlis Pimpinan Pusat Parti Amanah Negara (Amanah), Faiz Fadzil, amat pelik melihat data yang merekodkan kemiskinan mutlak di Kedah yang tinggi walaupun negeri berkenaan mempunyai hub teknologi Kulim Hi-Tech Park dan pusat pelancongan terkemuka dunia seperti Pulau Langkawi.


Menurut ADUN Permatang Pasir itu, Setakat 2019, kadar kemiskinan mutlak di Kedah adalah 8.8%, sedangkan, kata beliau, kadar kemiskinan mutlak di Selangor atau Pulau Pinang adalah masing-masing 1.2% dan 1.9%.


"Hakikatnya, kerajaan Pas Kedah tidak memainkan peranan secukupnya membangunkan industri tempatan dan menarik masuk pelaburan antarabangsa yang berkualiti.


"Pelaburan yang masuk ke Kulim Hi-Tech Park dicapai atas usaha agensi Kerajaan Persekutuan seperti MIDA dan Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri, manakala Pulau Langkawi telah dimajukan oleh Lembaga Pembangunan Langkawi. Sejauh mana pula usaha kerajaan Pas Kedah dalam menarik pelaburan sebegini?


"Satu lagi, Kenyataan Sanusi seolah-olah menyalahkan industri penanaman padi atas kemiskinan Kedah ibarat menyalahkan para pesawah atas kemunduran negeri itu yang berpunca daripada kegagalan pentadbiran Pas sendiri.


"Sanusi mengeluh Kedah terpaksa menyediakan 130,000 hektar tanah untuk penanaman padi, iaitu 13.8% keluasan negeri tersebut. Namun, ini tidak jauh berbeza berbanding Pulau Pinang di mana tanah seluas 12,100 hektar ditanam padi, iaitu 11.5% daripada jumlah keluasan negeri," kataya dalam kenyataan hari ini.


Tambah beliau, lebih mengagumkan Pulau Pinang mencatat purata penghasilan padi tertinggi di Malaysia pada tahun 2022, mengalahkan Kedah. Jika Pulau Pinang boleh menjadi salah satu penyumbang ekonomi utama negara tanpa mengabaikan sektor pertanian, mengapa perlu Sanusi mengeluh, ujarnya.


Oleh itu, Faiz mengingatkan rakyat Kedah masanya telah tiba untuk mereka 'kalih' dalam Pilihan Raya Negeri Julai ini dan melantik pentadbir yang benar benar berwibawa bagi menjamin masa hadapan anak negeri Kedah.


"Kesejahteraan hidup rakyat bergantung kepada pertumbuhan ekonomi sesebuah negeri. Satu undi untuk Pas dan PN adalah satu undi untuk anti-kemajuan.


"Kesungguhan politik Kerajaan Perpaduan membangunkan ekonomi negara dan kepesatan ekonomi kerajaan PH di Pulau Pinang dan Selangor perlu dijadikan sandaran PRN ini.


"Sanusi perlu berhenti mencari helah dan salahkan orang lain. Dia perlu belajar bermuhasabah diri yang sangat dianjurkan dalam ajaran Islam," katanya lagi.

0 comments

コメント


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page