top of page

Saifuddin selar dakwaan Islam terancam, Melayu terbiarTindakan sesetengah pihak yang mendakwa kononnya agama Islam terancam dan kaum Melayu terbiar di bawah pimpinan Kerajaan Perpaduan diselar.


Setiausaha Agung parti KEADILAN, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata pihak tersebut amat gemar mengelirukan rakyat dengan membuat kenyataan yang bertentangan setiap kali agenda atau pengumuman kerajaan dibuat, dan mengaitkannya dengan aspek liberal, sekular mahupun zionis.


Mengulas lanjut, Saifuddin yang juga Menteri Dalam Negeri (KDN) menggesa rakyat supaya tidak terpengaruh dengan dakyah mengelirukan itu.


"Kita cerita agenda MADANI, dia cerita agenda sekular. Kita cerita noktah kemiskinan, dia kata tak boleh buat sebab ada instrumen zakat. Kita cerita tatakelola baik, dia kata ini agenda liberal.


"Ada tak di negara kita umat Islam disekat daripada mendirikan solat, menunaikan zakat atau mengerjakan rukun Islam iaitu haji? Tiada satu pun pemerintah larang.


"Kalau ada orang Islam tak boleh dan disekat melaksanakan kewajipan fardu, itu (boleh dikatakan) Islam terancam," katanya dipetik.


Beliau berkata demikian ketika sesi penggulungan pada Kongres Nasional Tahunan KEADILAN 2023 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) semalam sebagai menyokong ucapan dasar Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung dakwaan Islam terancam di bawah Kerajaan Perpaduan.


Terdahulu, Anwar menggesa pimpinan Islam di bawah Kerajaan Perpaduan supaya kerap turun padang bagi memberi penjelasan kepada rakyat berkaitan dakwaan Islam terancam di bawah pentadbiran kerajaan.


Dalam ucapannya pada malam Sabtu, Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu menyatakan kekecewaan terhadap sikap pembangkang yang menanam persepsi Islam terancam dengan mengaitkan isu hukum syariah dicabar di Kelantan dan penganjuran konsert artis luar negara di Malaysia untuk menyerang kerajaan.


Sementara itu, Saifuddin ketika menyentuh mengenai konsert Coldplay di ibu negara yang menimbulkan pelbagai persepsi dalam kalangan masyarakat, Saifuddin Nasution secara tegas mengatakan beberapa siri konsert juga pernah diadakan ketika pentadbiran kerajaan terdahulu antaranya konsert penyanyi Amerika Syarikat, Billie Eilish.


"Bila anjur konsert zaman kita, ini (mereka kata Anwar) tak layak jadi pemimpin, liberal, muflis dan iman setipis bawang.


"Percayalah, dalam perkara yang kita sedang uruskan, tiada satu momen kita abaikan tumpuan dalam urusan kerajaan ini melainkan memikirkan soal bagaimana nak uruskan kebajikan dan bagaimana nak jamin pembelaan terhadap golongan rakyat khususnya the 'most vulnerable group'," jelasnya.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page