top of page

Rundingan kerusi PH - BN N. Sembilan selesai dalam dua bulanProses rundingan dan pembahagian kerusi antara Pakatan Harapan (HARAPAN) Negeri Sembilan dan Barisan Nasional (BN) bagi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) dijangka selesai sebelum DUN dibubarkan.


Menteri Besar, Datuk Seri Seri Aminuddin Harun berkata setakat ini perbincangan telah diadakan dan tidak timbul masalah atau isu besar antara kedua-dua gabungan berkenaan untuk bekerjasama mengekalkan pentadbiran negeri.

"Sekarang kita bersama dengan BN, kami telah adakan perjumpaan. Dalam masa terdekat atau sebulan dua lagi kami dapat selesaikan isu pembahagian kerusi, selepas itu terpulang kepada parti untuk menentukan calon masing-masing.

"Saya rasa semangat itu yang perlu ada dan saya yakin BN dan PH mempunyai cara bersama untuk kita saling menghormati apa juga keputusan pimpinan, itu yang paling penting," katanya.


Aminuddin yang juga Pengerusi PH Negeri Sembilan ditemui pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco di Wisma Negeri pada Rabu.


Pada 7 Februari lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam mesyuarat pertama Sekretariat Kerajaan Perpaduan Malaysia mengumumkan penubuhan tiga jawatankuasa iaitu Jawatankuasa Strategi, Jawatankuasa Pilihan Raya dan Jawatankuasa Pemantauan Agenda Kerajaan dan Politik bagi menghadapi PRN di enam negeri.


Sekretariat itu dijadualkan akan bertemu pada 19 Mac ini untuk membentangkan laporan pertama rundingan semua parti dalam kerajaan bagi membawa agenda rundingan ke tahap berikutnya.


Sementara itu, Aminuddin ketika diminta mengulas kenyataan Presiden Bersatu Mahiaddin Yassin bahawa partinya akan melantik Menteri Besar dalam kalangan pemimpinnya berkata kenyataan itu dianggap sebagai perkara biasa yang tiada apa-apa tawaran istimewa.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page