top of page

Ringan beban JKR: Kementerian sambut baik arahan PMArahan Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Anwar Ibrahim agar projek infrastruktur kecil dipindahkan kepada jabatan lain atau pejabat daerah disambut baik Kementerian Kerja Raya (KKR)


Menterinya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata langkah itu selain dapat mengurangkan beban Jabatan Kerja Raya (JKR) membolehkan jabatan itu memberi fokus kepada pelaksanaan projek infrastruktur yang lebih kompleks dan berskala besar.


Tambahnya, arahan itu berpatutan kerana projek infrastruktur kecil seperti membaiki kerosakan kecil sekolah, klinik, parit kecil dan pembaikan pagar tidak melibatkan aspek teknikal yang kompleks serta aspek keselamatan pembinaan yang ketat.


"Ini sejajar dengan Arahan Perbendaharaan 182 di mana kementerian/jabatan/agensi (KJA) boleh melaksanakan sendiri kerja penyenggaraan membaiki kerosakan kecil yang tidak melibatkan struktur bangunan atau kerja elektrik yang bernilai tidak melebihi RM200,000 dengan mematuhi semua peraturan yang berkuatkuasa," katanya dalam satu kenyataan.


Terdahulu PM pada Isnin mengarahkan projek infrastruktur kecil seperti baik pulih sekolah dan klinik daif di bawah seliaan JKR dipindahkan kepada jabatan lain atau pejabat daerah.


Tambah beliau, pertemuan dengan semua pegawai daerah akan diadakan minggu depan bagi memberi taklimat agar mereka dapat menjalankan tugas pelaksanaan terbabit.


Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu berkata, bagi memastikan projek infrastruktur dapat dibangunkan dengan cepat dan berkesan, JKR tidak lagi boleh dibebankan kerana jabatan itu mempunyai tanggungjawab besar terutama membabitkan projek seperti lebuh raya dan tebatan banjir.


Sementara itu, Alexander Nanta berharap selepas ini projek-projek yang diberikan pelepasan dapat dilaksanakan dengan lancar mengikut amalan terbaik kejuruteraan dan peraturan-peraturan semasa yang berkuat kuasa demi kepentingan rakyat Malaysia.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page