top of page

Rakyat sensara, pemimpin BN - PN berebut siapa nak jadi TPM?Kesensaraan rakyat sewajarnya didahulukan berbanding perebutan pangkat dan jawatan para pemimpin kerajaan BN - PN.


Bagi Ahli Parlimen Kapar Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid, isu yang utama perlu diberi perhatian ketika ini adalah kenaikan harga barang, bukannya pemimpin mana yang perlu diangkat menjadi Timbalan Perdana Menteri (TPM) sebagaimana diperdebatkan.


"Apa yang berlaku ialah kesensaraan rakyat tetapi apa yang dihitung ialah siapa nak jadi TPM atau mendesak PRU dibuat segera. Masalah pokok tak selesai pasal apa desak nak jadi TPM? Yang kalut desak pasal apa?


"Rakyat hidup susah tetapi yang ditumpu, parti saya perlukan jawatan TPM. Bila orang cakap bangang, marah," katanya dalam siri Borak Dahsyat bertajuk "Nadi Rakyat: Beban Tak Tertanggung, Apa Rakyat Perlu Buat?" malam tadi.


Tambah Jurucakap Parlimen bagi Pekerjaan dan Hak Pekerja KEADILAN itu, rakyat ketika ini tidak mahu tahu siapa yang mahu memimpin atau jawatankuasa apa perlu ditubuhkan kerana mereka berhadapan kos kehidupan yang amat membebankan.


Katanya, rakyat hanya mahu bebanan itu diturunkan oleh sesiapa sahaja yang memegang kuasa.


"Rakyat sudah susah, kos sara hidup meningkat 60% - 110%. Tak fikirkah bagaimana rakyat boleh dibantu dengan mengurangkan derita mereka? Bukan kita beri lagi tekanan untuk keselesaan kita," katanya.


Mengulas serangan balas pemimpin Umno apabila Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim memperli pemimpin kerajaan dengan perkataan 'bangang' dalam ceramah minggu lalu, Abdullah berkata, hal itu berlaku akibat amarah Presiden KEADILAN itu melihat gaya pentadbiran kerajaan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob.


"Bila Anwar menyebut perkataan bangang, itu kemarahannya memuncak atas penderitaan rakyat. Pengalaman beliau sebagai Menteri Kewangan 1992 diiktiraf kebolehan beliau sehingga ke peringkat antarbangsa.


"Bila Noh Omar kata Anwar tak faham, saya pun kata apa standard dia kata Anwar tak faham? Derita rakyat ini apa kau buat?


"Tan Sri Annuar Musa jadi pegerusi jihad lawan inflasi tetapi dia jaga kementerian komunikasi? Apa yang dimaksudkan Anwar kenapa sekarang nak dibuat (jawatankuasa) sedangkan derita telah berlaku dua tahun lepas," katanya.


Dalam pada itu, Abdullah menegaskan isu kos sara hidup meningkat boleh diselesaikan pada peringkat kementerian sekiranya menteri mempunyai cara bertindak yang betul dan tidak perlu menubuhkan banyak jawatankuasa.


"Ini boleh diselesaikan oleh kementerian. Tak perlu jawatankuasa. Menyampah ornag tengok. Berlaku satu, tubuh jawatankuasa, keputusannya tak tahu. Nak panggil semua orang. Nak panggil apa, cari apa?


"Sepatutnya pengilang itu kena kontrol, kemudian pengedar. Apa kamu buat kau, kita dah ada Mardi, GLC yang jadi pengedar untuk diserahkan kepada peruncit. Peruncit dapat harga rendah.


"Ini nak kena bincang dengan pemain besar. Kita kerajaan, dasar kita buat tetapi kita biarkan mereka ini remehkan," katanya lagi.


0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page