top of page

Raikan Aidilfitri dengan sederhana


Datuk Seri Anwar Ibrahim menyeru umat Islam supaya meraikan sambutan Hari Raya Aidilfitri dengan penuh sederhana.


Presiden KEADILAN itu berkata demikian kerana ada yang menyambut Aidilfitri pada tahun ini dalam suasana yang serba terbatas.


"Anak perantauan yang diulit rindu kepada keluarga tersayang terpaksa memendam hasrat pulang ke kampung halaman meskipun sudah lama tidak bersua, semuanya demi menjaga keselamatan dan maslahat awam.


"Namun untuk rakyat yang miskin dan susah, ketiadaan bantuan dalam PKP 3.0 kali ini akan menjadikan hari raya mereka sama sahaja seperti hari-hari yang lain. Keperitan menanggung kerugian, dibuang kerja dan hilang mata pencarian masih membekas dalam sanubari mereka," katanya.


Ketua Pembangkang itu juga berharap pengagihan bantuan zakat fitrah kepada para asnaf yang diharapkan dapat memberi sedikit kelegaan.


"Tujuan di sebalik pensyariatan zakat adalah untuk mengukir senyuman bahagia di wajah para penerima, kerana Islam melihat bahawa setiap hamba itu, samada yang miskin ataupun yang kaya, berhak untuk bergembira pada 1 Syawal.


Justeru, kata Anwar, adalah wajar meraikan Aidilfitri ini secara sederhana.


"Jangan biarkan didikan madrasah tarbiyah Ramadan selama sebulan itu beransur pudar.


"Ingat, tugas besar kita masih terpahat kemas di pundak untuk mengemudi arus perubahan. Maka biarlah perubahan itu didukung oleh hati nurani yang jernih, yang cintakan keadilan dan yang kasih kepada rakyat.


"Di kesempatan ini, saya dan Azizah sekeluarga memohon maaf dengan penuh keikhlasan atas segala kekhilafan. Semoga Allah memberkati usaha kita, dan semoga diangkat kezaliman dan penderitaan daripada warga yang tertindas di mana sahaja," katanya.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page