top of page

Projek tanaman padi SMART SBB bakal diperluasKementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) berusaha memastikan projek tanaman beras SMART SBB Mini Sekinchan MADA-BERNAS dapat dilaksanakan secara berskala besar.


Menterinya, Datuk Seri Mohamad Sabu berkata, selain itu kerajaan juga akan berusaha memperluas projek itu ke seluruh negara sebagai langkah memastikan bekalan beras di negara ini mencukupi.

Mengulas mengenai kemungkinan berlaku gangguan import susulan keputusan India menghentikan pengeksportan beras, beliau menjelaskan, negara tidak berdepan kesan besar dari keputusan itu namun sentiasa perlu bersedia dengan menghasilkan lebih banyak beras tempatan.

"India sudah umumkan akan henti eksport beras mereka. Pakistan, Veitnam dan Thailand juga kata begitu sekiranya cuaca terus tidak menentu tahun depan.. kita perlu bersedia.


"Kita bawa teknologi baru (tanaman padi) bermula di Sekinchan, Selangor. Kita bawa ke Perlis, Terengganu dan Pahang. Bagi projek di Arau (Perlis) yang akan dituai bulan Ogos, jika mampu capai 10 tan beras, kita akan perluaskan," katanya dipetik.


Mohamed berkata begitu selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Nelayan Kebangsaan (NEKMAT) ke-38 di Kuala Lumpur.


Mengulas lanjut, Mohamad berkata langkah itu bukan sahaja meningkatkan keterjaminan bekalan beras di Malaysia, malah ia mampu mengurangkan kebergantungan kepada beras import dan membantu negara mencapai tahap sara diri (SSL) dalam pengeluaran beras.


"Selain itu, langkah tersebut juga mampu membantu meningkatkan pendapatan pesawah tempatan," tambahnya.


Minggu lalu, Mohammad berkata Malaysia perlu bersedia untuk mencapai tahap sara diri (SSL) dalam pengeluaran beras.


Bercakap pada satu program di Alor Setar, beliau berkata tempoh enam tahun akan datang menjadi tempoh kritikal untuk negara mencapai matlamat itu berikutan risiko negara pengeksport mengurangkan atau menghentikan eksport makanan ruji berkenaan bagi melindungi permintaan domestik masing-masing.


Bagi tujuan itu jelasnya, Kerajaan bercadang memperuntukkan RM3 bilion bagi menambah baik infrastruktur di bawah MADA (Lembaga Kemajuan Pertanian Muda) bagi memperluaskan tanaman padi lima musim dalam dua tahun.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page