top of page

PRN: Undi Anak Muda dan Perlunya Pendidikan Politik InklusifOleh: Mohamad Shafiq Sahruddin


ULASAN: Dalam siri Pilihan Raya Negeri (PRN) yang diadakan baru-baru ini di enam negeri, Malaysia menyaksikan gambaran jelas tentang cabaran yang ditimbulkan oleh peningkatan polarisasi kaum dan kekurangan pendidikan politik dalam kalangan penduduk belianya.


Kita tidak boleh menafikan daya tarikan besar (untuk mengundi) daripada golongan belia selepas pelaksanaan Undi 18. Dengan pemerkasaan golongan muda melalui inisiatif Undi 18, pilihanraya menyaksikan penglibatan yang ketara (golongan muda) dalam proses politik.


Keputusan pilihanraya (12 Ogos 2023) ini menjadi peringatan penting tentang keperluan mendesak untuk inisiatif pendidikan politik yang komprehensif bagi menangani perpecahan dan memastikan pengundi muda yang lebih berpengetahuan di negara ini.


Polarisasi kaum halang wacana politik membina


PRN yang diadakan di enam negeri di Malaysia telah mendedahkan sejauh mana polarisasi telah menembusi landskap politik negara. Walaupun polarisasi bukanlah fenomena baru, ia telah menjadi semakin ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Mohamad Shafiq Sahruddin

Keputusan pilihan raya menunjukkan perpecahan yang jelas dalam kalangan pengundi, dengan pengundi menyelaraskan diri mereka mengikut garis ideologi yang sering berakar umbi dalam identiti etnik dan agama. Gema polarisasi bergema dengan lantang dalam PRN baru-baru ini, menyoroti perpecahan yang tertanam dalam landskap politik Malaysia.


Walaupun polarisasi bukanlah konsep baru, kebelakangan ini telah menyaksikan peningkatannya. Keputusan pilihanraya ini mendedahkan perpecahan yang tajam dalam kalangan pengundi, dengan ideologi yang sejajar mengikut garis etnik dan agama.


Perpecahan yang terhasil dalam kalangan pengundi telah membawa kepada cabaran yang ketara membentuk gabungan pemerintah yang stabil, dan ia berpotensi untuk menghalang wacana politik serta penggubalan dasar yang membina.


Ketika pilihanraya berlangsung, jelas bahawa ketiadaan persefahaman dan dialog yang saling menghormati merentasi sudut pandangan yang berbeza telah menghalang pembentukan agenda politik yang koheren untuk menangani pelbagai keperluan penduduk.


Kekurangan pendidikan politik generasi muda


Tidak boleh dinafikan lagi, kekurangan pendidikan politik dalam kalangan belia dianggap faktor kritikal yang menyumbang kepada polarisasi yang semakin meningkat di kalangan mereka yang merupakan sebahagian besar penduduk Malaysia.


Pendidikan politik memainkan peranan penting dalam membentuk sikap dan perspektif generasi muda terhadap politik, tadbir urus serta nilai kemasyarakatan. Ketiadaan pendidikan politik yang mencukupi boleh membawa kepada keputusan yang terdedah kepada propaganda dan memperdalam perpecahan. Di situlah pentingnya pegangan ilmu dalam politik.


Dalam banyak keadaan, belia mungkin dipengaruhi oleh maklumat yang tidak mempunyai konteks yang betul atau penuh dengan sensasi. Kekurangan pemahaman bernuansa proses politik dan ideologi ini boleh dieksploitasi oleh aktor oportunis yang ingin meneruskan agenda mereka sendiri. Hasilnya ialah pengundi tidak terlibat yang tidak mempunyai alat untuk menilai secara kritis calon, dasar dan platform parti.


Ini membawa kepada persoalan bagaimanakah kita boleh menangani kekurangan ini dengan betul?


PRN menggariskan keperluan mendesak untuk usaha menyeluruh meningkatkan pendidikan politik, khususnya dalam kalangan belia Melayu yang menyumbang kepada bilangan pengundi terbanyak. Walaupun sistem pendidikan formal mempunyai peranan untuk dimainkan, usaha ini mesti melangkaui bilik darjah dan melibatkan diri bersama anak muda Malaysia dengan cara yang sesuai dengan pengalaman dan aspirasi mereka.


Pendidikan politik harus merangkumi pelbagai topik, termasuk penyertaan sivik, pemikiran kritis, literasi media, dan pemahaman tentang proses serta institusi politik yang membentuk kehidupan mereka. Adalah penting untuk melengkapkan golongan muda Malaysia dengan kemahiran yang diperlukan untuk melibatkan diri dalam perbincangan politik yang bermaklumat dan menghormati, memupuk budaya perdebatan yang membina yang mengatasi perpecahan partisan.


Tangani polarisasi kaum, naif politik


Keputusan PRN baru-baru ini menekankan keperluan mendesak untuk tindakan segera. Menangani isu polarisasi dan kekurangan pendidikan politik memerlukan pendekatan pelbagai aspek yang melibatkan pendidik, penggubal dasar, organisasi masyarakat sivil dan media.


Inisiatif seperti bengkel, seminar dan platform dalam talian yang menggalakkan dialog terbuka dan pertukaran idea boleh memainkan peranan penting dalam merapatkan jurang dan memupuk rakyat yang lebih berpengetahuan tentang politik.


Ketika Malaysia bergerak ke hadapan, ia mesti mengutamakan pembangunan populasi belia yang berpendidikan politik. Dengan berbuat demikian, negara boleh meletakkan asas untuk landskap politik yang lebih inklusif, bermaklumat dan padu yang memenuhi keperluan pelbagai rakyatnya dan memastikan kemakmuran generasi akan datang.


Ketika ramai yang membincangkan status quo PH-BN dan PN seri 3-3, kita tidak boleh melupakan punca asas, faktor yang membawa kepada 'gelombang hijau' dan melemahkan undi untuk Pakatan Harapan dan hala tuju politik yang lebih sederhana.


Trajektori ke hadapan Malaysia terletak pada keutamaan pembangunan belia yang bijak dan terlibat dalam politik. Dengan melabur dalam pendidikan politik, Malaysia boleh merangka hala tuju ke arah landskap politik yang inklusif, bermaklumat dan bersatu - sebuah landskap yang mampu menangani pelbagai aspirasi rakyatnya dan memastikan kemakmuran generasi akan datang.


Menghurai Undi PRN, kita mesti meninjau melalui angka sokongan piliharaya di enam negeri Kelantan, Terengganu, Kedah, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, dan Selangor maka naratif yang rumit muncul. Kesan daripada inisiatif Undi 18 yang diterajui belia tidak dapat kita nafikan telah mencetuskan perbualan merentasi sempadan etnik dan masyarakat. Angka-angka ini menyerlahkan kepentingan undian:


Undi Melayu:


Kedah

PN - 83%

PH BN - 17%


Penang

PN - 73%

PH BN - 27%


Selangor

PN - 73%

PH BN - 27%


Negeri Sembilan

PN - 58%

PH BN - 42%


Undi bukan Melayu:


Kedah, Penang, Selangor, Negeri Sembilan

PN - <1%

PH BN - 99%.


Angka-angka ini menekankan dinamik bernuansa membentuk pilihanraya ini, mengukuhkan keharusan untuk pendidikan politik komprehensif yang merapatkan jurang dan memupuk masa depan yang lebih bersatu padu.


_________________________________________________________________________________

Penulis merupakan anggota Biro Pendidikan Keadilan Malaysia , Penganalisis Global Asia Consulting Sdn Bhd juga Lulusan Sains Politik dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page