top of page

PRN Kedah: Perang psikologi, bendera landa Kedah


Oleh: Abdullah Zaid


ANALISIS: Hanya berbaki kurang 24 jam, kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Kedah semakin berbahang apabila parti yang bertanding mula membuat perang psikologi bagi menyakinkan pengundi.


Lebih mengejutkan apabila Perdana Menteri merangkap Pengerusi Kerajaan Perpaduan memilih negeri ‘Jelapang Padi’ sebagai ‘Grand Finale’ bagi memberi ‘amanat’ buat pengundi di utara tanah air itu sebelum membuang undi Sabtu ini.


Perang psikologi yang dibuat oleh barisan MADANI dilihat mampu menjadi tsunami bagi menumbangkan “The Greater Kedah” itu dalam tempoh minit akhir ini.


Ditambah pula dengan strategi media yang melancarkan lagu KeranaMu didendang khas buat tokoh Reformasi itu boleh menambat hati pengundi muda dan atas pagar.


Sehingga kini, nyanyian daripada lima artis terkenal itu mendapat lebih 135 ribu tontonan walaupun kurang daripada 48 jam dilancarkan.


Perang bendera juga amat rancak di kebanyakan DUN di negeri ini. Terutama di tempat tokoh tokoh besar bertanding seperti DUN Alor Mengkudu, DUN Suka Menanti, DUN Pedu dan banyak lagi


Datuk Mahfuz Omar merangkap Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Kedah sejak awal lagi menzahirkan keyakinannya untuk merampas negeri Kedah dengan majoriti mudah.Menurutnya, kebolehmenangan itu bukan sahaja terletak pada formula 16 kerusi DUN yang disandang PH-BN, tetapi faktor Menteri Besar Sanusi sendiri yang membuka peluang buat gabungan kerajaan itu menawan Kedah dengan lebih mudah.


Selain itu, turut berkongsi pandangan yang sama Timbalan Presiden KEADILAN Rafizi Ramli menyifatkan ‘kelancangan’ Sanusi dalam membuat kenyataan memberi ‘peluru’ selesa buat PH-BN dalam mencari seramai boleh pengundi yang turut terkesan dengan ucapannya.


Bagaimanapun, dalam tempoh yang getir ini ukuran jelas bagi kebolehmenangan PH-BN boleh dinilai melalui kebanjiran penonton yang bakal hadir bagi mendengar sendiri ‘amanat’ Perdana Menteri malam ini.


Oleh itu, pilihan dan keputusan di tangan pengundi Kedah bagi menilai sendiri pimpinan mana yang mampu melaksanakan perubahan lebih baik.


Pun begitu, keputusan Pilihan Raya Negeri (PRN) pada 12 Ogos ini tidak memberi kesan langsung kepada kedudukan Kerajaan Persekutuan, tetapi dengan kemenangan tersebut mampu memberi impak positif terhadap prestasi Kerajaan Perpaduan.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page