top of page

PRN Johor: Sampaikan mesej perubahan kepada pengundi muda - Shamsul Iskandar

Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor akan didominasi sokongan pengundi muda.


Menurut Ketua Penerangan KEADILAN, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin, anggota dan penyokong parti perlu pastikan mesej KEADILAN sampai kepada pengundi muda untuk membuat perubahan.


"Minta sampaikan mesej kepada mengundi muda. Pengundi muda umur 18 - 29 mencapai 45% daripada jumlah pengundi. Jadi yang lama lama (veteran), 60 ke atas kita tahu dia akan buat "pilihan terbaik".


"Tetapi yang muda saya minta tolong, kita sampaikan kepada mereka. Yang kita nak pilih bukan setakat wakil rakyat. Kita nak pilih pemimpin yang bangun pagi fikir pastikan bukan setakat kawasan tetapi negeri Johor boleh diurus dan ditadbir dengan baik, kebajikan, dan tidak ada kebocoran. Pemimpin yang boleh membawa suara kita," katanya dalam program santai bersama pengundi DUN Bukit Naning, malam tadi.


Di samping itu, Shamsul juga mengingatkan agar pengundi diberitahu hal sebenar bahawa alasan Umno membubarkan DUN kononnya kerajaan tidak stabil adalah mengarut.


Katanya, pindaan Perlembagaan negeri Johor untuk Undi 18 yang memerlukan 2/3 ADUN sedikit masa lalu disokong oleh semua ADUN, di manakah wujud ketidakstabilan yang dikatakan oleh bekas Menteri Besar, Hasni Mohamad.


"Di Johor belanjawan lulus, buat pindaan umur 18 boleh jadi calon, nak lulus perlu 2/3 sokongan. Saya ingat semua sokong. Apa ke jadah nak buat PRN?


"Yang paling membimbangkan jika mereka mempunyai agenda mempertahankan kuasa. Sebab apa, semalam Mahiaddin buat ucapan mengejutkan, bila dia kata waktu jadi PM zahid bawak fail jumpa dia. Dia kata Tan Sri tolong saya, saya tak bersalah.


"Mahiaddin kata kalau tak bersalah mengapa takut?..... Mula perang BN - PN. Yang tak stabil tu Hasni, kamu, bukan kita. Kita stabil. Sebab itu nak buat PRN nak menyusahkan rakyat. Siapa nak bagi duit keluar mengundi berkali kali (sekali lagi tahun hadapan)," katanya.


Shamsul juga mengingatkan bangsa Johor bahawa Laporan Ketua Audit Negara menyebut negeri itu mencatat pertumbuhan dan kewangan yang baik sepanjang ditadbir oleh Pakatan Harapan pada 2018 - 2020.


Katanya, PH malah mempunyai pengalaman untuk menjadi kerajaan semula.


Shamsul juga menceritakan pengalaman beliau meningkatkan harga sawit ketika menjawat timbalan menteri namun yang mendapat pujian adalah menteri PN yang menggantikan beliau.


"Masa saya jadi timbalan menteri jaga sawit, harga turun. Saya buat kerja, jumpa petani, jumpa semua, buat kerja supaya harga naik, kerajaan PH pula jatuh.


"Lepas tu harga naik, menteri yang baru (daripada Pas) kata tengok akibat daripada doa yang kita beri, tengok harga sawit meningkat.


"Kita (PH) ada pengalaman, kita urus pekebun kecil, kita rangka beberapa perubahan dalam sistem pekebun kecil penoreh getah. Saya pertikai kenapa penoreh perlu bayar cukai pada setiap hasil susu getah. Harga baja dikawal, racun dikawal.


"Hari ini walaupun sawit meningkat, hasil kurang (akibat baja, racun naik). Adakah di bawah Hasni ada pelan membantu pekebun?" tanyanya.


Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya itu juga menerangkan mengenai keperluan PH menyertai memorandum kerjasama (MoU) dengan PM Ismail Sabri.


Dengan MoU itu katanya, PH berjaya mendesak peruntukan tambahan melawan Covid 19, mewujudkan 10 jawatankuasa menyemak kementerian di Parlimen dan akan meluluskan undang undang anti lompat parti.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page