top of page

PRN Johor raptai bagi PRU 15?Oleh: Hassan Abdul Karim


ULASAN: Pilihanraya Negeri Johor (PRN) amat meriah. Tiga gabungan politik besar akan bertanding iaitu Barisan Nasional (BN), Pakatan Harapan (PH) dan Perikatan Nasional (PN). Turut akan meramaikan ialah Parti MUDA, Pejuang, Warisan, Parti Bangsa Malaysia (PBM). Mungkin Parti Putra dan Parti Sosialis Malaysia (PSM) akan turut serta.


PRN Johor kali ini sesak. Adakah itu tidak baik? Bagi saya baik. Jadikan PRN ini satu temasya demokrasi. Rakyat sudah hampir dua tahun terbelenggu dengan wabak Covid-19. Kehidupan yang murung tiada arah tentu. Rakyat inginkan kebebasan bersuara, kebebasan bergerak dan kebebasan berpolitik. Kita raikan PRN Johor ini.


Rakyat Malaysia memang ketagih dengan politik. Dari rakyat biasa hinggalah ke pucuk pimpinan politik dan para menteri. Berbuih mulut pakar kesihatan, cendikiawan akademia di universiti memberi peringatan bahaya diadakan pilihanraya pada waktu pandemik Covid-19 masih berleluasa dengan varian baru Omincron. Tetapi yang bernama Umno dan BN terutama “Kluster Mahkamah” langsung tak ambil peduli.


Menteri Besar Johor pun ghairah hendak segera bubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN). Duli Yang Maha Mulia Sultan Johor pun bersetuju juga beri perkenan bubarkan DUN Johor. Jadi semua sistem diberi lampu hijau untuk adakan PRN ini.


Sekarang sudah akademik untuk berbahas “menegak benang basah” masing-masing tentang baik buruk diadakan PRN untuk Penggal Ke-15 DUN Negeri Johor.


PRN raptai pilihan raya lebih besar


Pada pandangan saya, PRN Johor ini adalah raptai atau “rehearsal” pilihanraya di peringkat sebuah negeri yang agak besar yang menyerupai wajah Malaysia pada umumnya. Sebab itu banyak parti yang ingin mencuba nasib.


Di DUN Johor ada 56 kerusi, dua kali ganda berbanding Melaka yang ada 28 kerusi sahaja. Jumlah pengundi-pengundi di sesuatu kawasan DUN adalah ramai, tidak seperti di Melaka. Misalnya bagi DUN di kawasan Johor Selatan seperti Skudai, Puteri Wangsa, Permas, Kempas, Senai jumlah pengundi sangat ramai.


Bagi PRN Johor ini, tidak ada siapa yang boleh jadi “Nujum Pak Belalang” meramal mana parti politik boleh menang mudah dengan memperoleh “sekian-sekian banyak kerusi”. Kehadiran lebih 2.57 juta pengundi baru, khususnya di kalangan pengundi muda 18 tahun ke atas dalam PRN Johor ini adalah ibarat “game changers”.


Segala “score-sheets” pilihan raya umum (PRU) 12, PRU-13 dan PRU-14 sudah tidak relevan. Jadi panduan umum bolehlah, tetapi tidak lagi terpakai apabila beribu-ribu pengundi muda dan pengundi daftar automatik membanjiri setiap kawasan DUN di seluruh Johor.


Ada parti-parti baru ditubuh seperti MUDA dan PBM mencuba nasib mereka dan menguji logo-logo mereka. Selamat datang kepada mereka. Jika PH Johor pada PRU-14 di bawah kepimpinan Muhyiddin Yassin pada pilihan raya 2018 berjaya menumbangkan Umno dan BN di Johor, adakah kali ini PN dan Bersatu yang dipimpin Muhyiddin yang tidak lagi bersama PH ada peluang untuk memenangi PRN Johor? Di Melaka PN hanya memenangi dua kerusi sahaja. Kita lihatlah nanti.


Begitu juga Umno dan BN Johor adakah sudah cukup kuat sekarang untuk menang besar dalam PRN Johor seperti yang dicapai mereka di Melaka? Dalam PRU-14 Umno khususnya hanya menang di DUN dalam kawasan luar bandar seperti di Pengerang, Kota Tinggi, Mersing, Tenggara dan Pontian.


Umno sukar menang mudah


Dalam PRU-14 dulu, Umno kalah teruk di kawasan campuran di bandar dan separuh bandar. Di Pontian pun, Umno hanya menang di Benut dan kalah kepada Amanah di Pulai Sebatang. Di Tebrau, Umno kalah di Dun Tiram kepada PH (KEADILAN) dan kalah di Dun Puteri Wangsa kepada PH (Bersatu). Soal calon Bersatu di Puteri Wangsa itu melompat ke PN dan sekarang keluar dari Bersatu, itu lain cerita. Tidak mudah Umno hendak menang mudah di kawasan yang telah dimenangi oleh PH sejak PRU yang lalu.


Elok Umno dan MCA dalam BN mengukur diri dan melihat di cermin sebelum berkokok sombong, memperagakan kekuatan yang di luar kenyataan sebenar. MCA kalah di seluruh kerusi yang ditandinginya di bawah BN dalam PRU-14 yang lalu. Mengapa kini MCA tiba-tiba ada “magic” untuk kalahkan calon-calon PH dari DAP?


DAP menggunakan logo KEADILAN dalam PRU-14, menang 14 kerusi dari 14 kawasan DUN yang ditandinginya. Sokongan pengundi Cina di Sabah dan di Melaka kepada DAP tidak banyak berubah. Kalau PH dan DAP dapat mengambil langkah berkesan untuk menarik pengundi luar, khususnya di kalangan seramai 400,000 pekerja Malaysia di Singapura supaya mengundi dalam PRN Johor ini, maka MCA yang “mencuba nasib” menentang DAP akan “mengigit jari” lagi kali ini.


Di Batu Pahat, dalam PRU-14 dua dari tiga DUN di bawah Parlimen Batu Pahat iaitu Penggaram dan Senggarang dimenangni oleh PH. Hanya di DUN Rengit, Umno menang. Di Parlimen Ledang, tiga dari tiga DUN dimenangi oleh PH. Tangkak oleh DAP, Serom oleh Amanah dan Gambir oleh Bersatu, iaitu kerusi yang ditandingi oleh Muhyiddin Yassin ketika itu. Mudahkah MCA untuk merampas Tangkak? Mudahkan Umno untuk merampas Serom dan Gambir?


Di Parlimen Pasir Gudang pun sama. Ada dua DUN iaitu Johor Jaya dan Permas. Kedua-dua DUN dimenangi oleh PH dalam PRU-14. Begitu juga di Parlimen Johor Bahru, kedua-dua DUN di bawahnya iaitu Larkin dan Stulang dimenangi oleh PH. Ingat mudah bagi Umno dan MCA untuk merampas Larkin dan Stulang dari PH kali ini?


Runding untuk tidak bertembung


Kepada parti-parti politik pembangkang yang berada di luar PH seperti MUDA, Pejuang, Warisan, Putra, dan PSM saya mencadangkan supaya adakanlah perundingan dan persefahaman pilihan raya dengan PH. Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) hanya akan bermesyuarat pada 9 Februari nanti. Hari penamaan calon lambat lagi. Masih ada masa untuk berbincang untuk elakkan pertembungan tiga, empat, lima atau enam penjuru. Bertembung sesama pembangkang hanya akan menguntungkan Umno dan BN sahaja.


Kepada PN yang terdiri dari Bersatu, Pas dan Gerakan khususnya, apakah status anda sebenarnya dalam PRN Johor ini? Adakah anda di pihak kerajaan kerana anda masih dalam Kerajaan Persekutuan atau anda di pihak pembangkang? Tolong jelaskan kepada rakyat.


Begitu juga dengan parti terbaru ditubuhkan bernama PBM apa status anda sebenarnya? Menyokong kerajaan atau “mesra kerajaan” atau bebas atau pembangkang?


Dengan sebegitu banyak parti yang berminat untuk bertanding dalam PRN Johor ini dalam keadaan semua orang semacam tidak bimbang langsung tentang bahaya Covid-19, benarlah anggapan saya bahawa PRN Johor ini semacam “raptai” kepada parti-parti politik bagi menghadapi PRU-15 sama ada pada tahun ini atau selewat-lewatnya Mei 2023 tahun hadapan.


PRN Johor dan mungkin PRU-15 nanti jelas menunjukkan pertandingan dalam sistem dua parti iaitu BN dan PH sudah tidak wujud lagi. Ini pilihan raya multi-parti atau pelbagai parti yang akan mewujudkan resepi “rojak” bagi politik Malaysia. Baik atau buruk? Kita saksikan nanti.


_________________________________________________________________________________

Penulis merupakan Ahli Parlimen Pasir Gudang

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page