top of page

Potong elaun menteri Kabinet, bantu salurkan pakej ransangan ekonomi


Ahli Parlimen Kuala Kedah, Dr Azman Ismail menggesa agar elaun menteri Kabinet dipotong untuk disalurkan kepada pakej ransangan ekonomi Covid-19.


Katanya, pelaksanaan 'total lockdown' di seluruh negara selama dua minggu bermula 1 Jun sehingga 14 Jun akan menjejaskan ekonomi sebilangan besar rakyat.


“Negara perlukan peruntukan besar untuk tangani pandemik termasuk menyediakan bantuan atau pakej rangsangan kepada rakyat. Ketika inilah wakil rakyat harus berkorban salurkan dana mereka untuk bantu kerajaan,” katanya.


Dr Azman berkata, antara pekerja yang terkesan teruk akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) adalah mereka yang menerima gaji harian serta majikan kelas pertengahan.


“Saya harap perhatian khusus diberikan tanpa ada pihak keciciran dalam menerima bantuan. Kerajaan pula harus lebih teliti dalam apa-apa perbelanjaan lain, mana yang boleh dijimatkan, hendaklah dijimatkan.


“Saya setuju perintah berkurung dilaksanakan, berdasarkan situasi terkini pandemik, di mana gelombang wabak semakin membesar dengan jumlah kematian seolah-olah tidak terkawal. Insya-Allah, PKP 3.0 mampu mengurangkan jumlah kes harian, kematian, mengurangkan lelah barisan hadapan selain menyekat penularan varian baharu,” katanya.


Dr Azman bagaimanapun mahu kerajaan memberikan perhatian kepada beban rakyat khususnya berkaitan hutang bank, peminjam wang tidak berlesen atau ah long dan penggunaan utiliti.


“Bantuan bakul makanan boleh diteruskan, namun yang lebih memeritkan golongan berpendapatan rendah adalah tiga perkara terbabit.


"Saya harap kerajaan bertegas dengan sektor perbankan untuk memberi moratorium selama tiga bulan. Berdasarkan laporan beberapa bank, mereka memperoleh keuntungan dan wajar pihak bank turut sama membantu pelanggan yang selama ini menjadi pemangkin kemajuan mereka.


“Utiliti seperti air dan elektrik di bawah kawalan kerajaan dan memudahkan kerajaan untuk bantu rakyat. Umum mengetahui kadar penggunaan air dan elektrik akan meningkat ketika PKP, sekaligus keuntungan berganda. Oleh itu, wajar rebat diberikan tanpa pengkelasan dari segi tunggakan.


“Aliran kewangan jangka panjang akan mengalami kesannya. Kementerian terbabit wajar berikan inisiatif pelepasan cukai atau pembayaran gaji separuh yang ditanggung kerajaan,” katanya.

0 comments

Commentaires


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page