top of page

Politik anak muda lesu: Kerajaan Johor perlu tingkatkan partisipasi golongan Undi 18Kerajaan Negeri Johor perlu meningkatkan partisipasi anak muda di negeri itu dalam politik menjelang Pilihan Raya Umum ke 15.


Menurut ADUN Bukit Batu, Arthur Chiong Sen Sern, berdasarkan angka yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya bahawa jumlah anak muda 18 tahun hingga 21 tahun yang layak mengundi di Johor amat besar sekitar 175,000, pertambahan hampir 30% daripada jumlah pengundi.


Malangnya kata beliau, dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) lalu jumlah anak muda keluar mengundi amat kecil.


"Lebih 2.59 juta pengundi layak mengundi pada PRN dengan pengundi di bawah umur 40 tahun membentuk kira-kira separuh daripada pengundi di Johor.


"Golongan muda yang berusia 18 hingga 20 tahun mewakili kira-kira 6.7 peratus undian anak muda dan mampu membawa perubahan ketara dalam pelantikan Kerajaan Negeri.


"Walau bagaimanapun, dalam PRN Johor peratusan keluar mengundi keseluruhan sebanyak 54.92 peratus, di mana sebelum PRN berlangsung SPR mensasarkan sebanyak 70% akan keluar mengundi.


"Daripada 54.92 peratus itu peratusan pengundi muda dianggarkan di bawah 5 peratus. Jumlah itu sangat kecil daripada jumlah keseluruhan 173,177 jumlah pengundi muda yang didaftarkan di negeri ini walaupun pada peringkat awal diuar-uarkan bahawa ramai yang akan keluar mengundi," katanya dalam satu kenyataan.


Menurut Jurucakap Pendidikan Pakatan Harapan Johor itu lagi, hal tersebut mungkin berlaku kerana anak muda tidak berminat kepada politik dan lebih menganggap siapa sahaja yang memerintah nasib mereka tidak akan terbela.


Oleh itu, beliau mencadangkan agar Kerajaan Negeri lebih melibatkan anak muda dalam kegiatan politik atau sebarang program Kerajaan Negeri yang menjurus kepada kesedaran mengundi pada masa akan datang.


"Keaadan ini terjadi mungkin akibat kelesuan politik dalam kalangan anak muda dan protes mereka terhadap politik. Terdapat juga kemungkinan golongan muda tidak mengetahui mereka telah didaftarkan secara automatik sebagai pemilih menyebabkan mereka tidak turun membuang undi pada hari pengundian.


"Selari dengan titah ucapan Tuanku sewaktu Perasmian Persidangan DUN Johor Penggal Pertama yang menekankan kepentingan hak mengundi kepada golongan belia, ke arah hala tuju kerajaan yang mahukan pemimpin yang berpengetahuan dan berkualiti tinggi.


"Justeru itu, saya menyarankan kepada Kerajaan Negeri kesedaran politik perlu diwujudkan dalam kalangan

rakyat Johor seawal usia 13 tahun supaya mereka mengambil bahagian dalam pilihan raya dengan turun mengundi demi proses pembangunan negara bangsa," katanya.


Menurut Arthur lagi, kewajipan keluar mengundi bukanlah untuk menyokong mana-mana parti atau menyokong mana-mana ideologi tetapi anak muda perlu tahu hak dan tanggungjawab mereka bagi membolehkan negara maju ke hadapan.


Tegas beliau, literasi dan celik politik itu sangat penting selepas pasca PRN Johor dan menuju PRU 15 akan datang.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page