top of page

PMX bawa khabar gembira untuk rakyat TerengganuOleh: Noraini Nordin


ULASAN BERITA: Dalam lawatan rasmi Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Terengganu semalam, hal yang paling menarik ialah komitmen dan tekad beliau untuk menoktahkan kemiskinan tegar di negeri itu dalam tempoh dua bulan.


Meskipun negeri Terengganu adalah negeri pembangkang, tetapi Perdana Menteri telah memperlihatkan jiwa adilnya selaku ketua kerajaan.


Di mana-mana sahaja wujud masalah yang perlu diselesaikan maka beliau akan memperlihatkan komitmennya dengan mengenepikan sama sekali unsur-unsur politik kepartian dalam tindakannya.


Katanya, jika gerak kerja diselaraskan antara kerajaan pusat dengan Kerajaan Negeri, tiada masalah untuk menyelesaikan kemiskinan tegar di Terengganu dalam tempoh dua bulan.


Kemiskinan tegar


Menurut beliau, berdasarkan statistik sehingga 2 Mei lalu, terdapat 1,663 keluarga berada dalam kelompok miskin tegar di Terengganu.


"Kita bincang dengan Persekutuan dan Kerajaan Negeri akan selesaikan, inshaAllah dengan jumlah tak sampai dua ribu takkanlah dengan seluruh agensi kementerian, pelbagai kementerian dengan Kerajaan Negeri kita tidak boleh tolong 1,000 keluarga supaya selamat daripada kemiskinan yang tegar.


"Maksudnya yang tak cukup makan, tidak ada pakaian untuk anak-anak, susah untuk beli uniform (pakaian) anak-anak ke sekolah dan seumpamanya.


"(Ini boleh dicapai) dengan syarat Kerajaan Negeri dan Persekutuan bekerjasama sepenuhnya (untuk) kita kenal pasti jumlah 1,600 keluarga dan inshaAllah, di negeri Terengganu, kita boleh noktahkan kemiskinan tegar itu dalam tempoh dua bulan akan datang," tegas beliau dengan yakin.


Untuk itu, tambah Anwar lagi, besar harapan agar semua kementerian dan agensi yang berkaitan memberi perhatian khusus dan segera mungkin bagi memastikan kelancaran perancangan dan pelaksanaan projek-projek di Terengganu secara lebih berkesan.


Sejarah perjuangan Anwar


Mengimbau sejarah perjuangan Anwar sebelum ini, memperjuangkan isu kemiskinan memang antara perkara yang dekat dengan dirinya.


Bermula dengan demostrasi Baling pada 1974 yang menyebabkan beliau ditahan di bawah ISA, kemudian dalam banyak ucapannya selepas itu, sama ada ketika berada dalam kerajaan atau pembangkang, memperjuang serta membela rakyat lemah tidak pernah lekang daripada ungkapan perjuangannya.


Selaku Perdana Menteri sekarang dalam beberapa lawatan ke negeri-negeri, menyelesaikan miskin tegar boleh dikatakan sudah menjadi keutamaannya.

Kini giliran Terengganu menerima khabar gembira itu.

_____________________________________________________________________________

Penulis juga adalah Ketua Penerangan Wanita KEADILAN Pusat

0 comments

留言


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page