top of page

PM mahu syarikat kepentingan Bumiputera tidak tersasar matlamatSyarikat khususnya yang berkaitan dengan kepentingan Bumiputera diingatkan agar tidak tersasar daripada matlamat asal untuk menyelamatkan golongan berkenaan.


Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Anwar Ibrahim sempena pelancaran Minggu Saham Amanah Malaysia (MSAM) 2023 di Bertam Pulau Pinang semalam turut meminta syarikat-syarikat terbabit tidak mengambil jalan mudah dengan menjual aset mereka semata-mata demi menyelamatkan syarikat.


"Apa pun berlaku, saya minta pengurusan semasa syarikat seperti Permodalan Nasional Berhad (PNB) atau Khazanah - yang menjalankan tugas dengan baik - serta syarikat Persekutuan dan negeri, supaya ingat bahawa yang pertama sekali pengurusan mestilah sangat cekap.


"Kedua, dalam apa jua keputusan yang dibuat, mereka tidak boleh dengan mudah melepaskan ekuiti dan kepentingan asal mereka untuk melindungi dan mengawal kepentingan syarikat yang mementingkan kepentingan Bumiputera," katanya dipetik.


Beliau yang juga Menteri Kewangan turut mendedahkan, sebaik kembali ke dalam kerajaan, ada sebahagian syarikat berkaitan Bumiputra didapati berdepan isu tadbir urus lemah sehingga membawa kepada pembaziran, selain kelemahan pengurusan yang dianggap tidak bijak dan tidak munasabah.


Malah ada antaranya dianggap tersasar dari matlamat asal penubuhannya.


Mengulas lanjut, Anwar berkata, setiap pengurusan syarikat perlu mempunyai anjakan dan dipertanggungjawabkan akan tugas asas mereka supaya kelemahan sama tidak berulang pada masa hadapan.


"Kalau kita tidak beralih, sampai bila (hingga) berpuluh tahun balik ke pangkal...tubuh syarikat (dan) salah urus tadbir (kemudian) rugi (hingga) kerajaan terpaksa bantu, ada desakan baru (dan) bantu lagi...kemudian tubuh lagi syarikat baharu dan selepas itu kita ikut jalur sama yang tiada penghujung," katanya.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page