top of page

PM jamin bela nasib pesawah, pastikan pendapatan meningkatPerdana Menteri (PM) Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi jaminan akan terus memastikan nasib pesawah padi terbela dengan meningkatkan pendapatan mereka.


Pada ucapan di program Sentuhan Madani peringkat Kedah bersama Peladang, Penternak, Nelayan, Penoreh dan Pekebun Kecil di Ibu Pejabat MADA di Alor Setar pada Sabtu berkata, kerajaan telah memulakan beberapa inisiatif bagi tujuan itu.


Ia antaranya dengan menjalankan beberapa projek rintis bagi penanaman padi lima musim dalam dua tahun oleh Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) dan Lembaga Zakat Negeri Kedah yang bertujuan meningkatkan hasil pengeluaran padi.


"Kalau ditanya apa niat Anwar? Saya kata saya nak pastikan dengan kerjasama rakan-rakan saya bahawa nasib pesawah padi di bawah pentadbiran kita yang tegas... kita nak tentukan pendapatan betul-betul tinggi, daripada RM1,200 naik ke RM1,800 sebulan," katanya dipetik.


Turut hadir Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Seri Mohamad Sabu, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil dan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali.


Sementara itu, Anwar yang juga Menteri Kewangan menjelaskan RM3 bilion diperlukan untuk menaik taraf infrastruktur di kawasan sawah padi bagi membolehkan penanaman padi lima musim dalam dua tahun dapat dilaksanakan.


Antara infrastruktur yang perlu dinaik taraf ialah sistem pengairan dan jalan raya selain perbelanjaan input pertanian.


"Kita bincang bersama dengan Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan dan Lembaga Kemajuan Pertanian Muda, satu agensi yang sangat penting bukan sahaja di negeri Kedah tapi untuk negara Malaysia.


"Mereka kata kalau nak jayakan projek tanam lima musim dua tahun ini, kena ada beberapa infrastruktur, tali air, jalan dan macam-macam. Saya kata berapa? Dia jawab bukan untuk tahun ini, kita mesti mula untuk dua tiga tahun akan datang, tiga tahun paling kurang, mesti siap RM3 bilion," kata beliau.

Sementara itu, Anwar berkata pengeluaran padi dalam negara sangat penting seperti yang terkandung dalam Dasar Agromakanan Negara bagi menjamin sara diri pengeluaran makanan.


"Negara tidak boleh import sepenuhnya, kalau apa-apa jadi kita mesti ada keperluan yang disebut sebagai sara diri daripada 50 peratus, sasarannya 65 peratus," kata Anwar.

0 comments

Recent Posts

See All

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page