top of page

PM bakal umum 'berita baik' bagi penjawat awamPenjawat awam termasuk warga pendidik bakal menerima berita gembira dalam tempoh dua minggu lagi.


Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau akan mengumumkan imbuhan sementara menunggu pelarasan gaji penjawat awam yang dijangka selesai dalam tempoh lima hingga enam bulan.


"Saya akan mempengerusikan pengurusan mesyuarat pertama pelarasan skim gaji itu pada minggu depan.


"Pendekatan skim pelarasan gaji yang lama perlu dirombak. Jadi, tunggu pengumuman dan sedikit penyesuaian dalam tempoh masa seminggu sehingga dua minggu lagi," katanya dipetik.


Perkara itu dinyatakan Anwar pada ucapan di Program Cakna Madani Perdana Menteri Bersama Pegawai Perkhidmatan Pendidikan, Kementerian Pendidikan di Dewan Utama, Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian semalam.


"Imbuhan tetap itu sudah beberapa bulan dikaji, namun ia lewat diumumkan berikutan masih belum mendapat kelulusan, kini sudah mendapat kelulusan daripada Kementerian Kewangan," tambahnya.


Menyentuh mengenai pelarasan gaji penjawat awam, Anwar memberitahu, beliau berhasrat untuk menyeragamkan gaji antara guru dan penjawat awam supaya kadarnya munasabah.


Katanya, pelarasan itu juga akan dibuat selepas melihat negara-negara lain yang mempunyai taraf kedudukan ekonomi yang sama dengan Malaysia.


"Selain itu, kerajaan akan membuat penyusunan semula skim gaji penjawat awam. Pelarasan itu boleh dianggap drastik kerana ia dilakukan secara menyeluruh," ujar Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page