top of page

PH Kedah tidak terjejas akibat pengkhianatan puak kartel
Meskipun pengkhiantan dua ADUN KEADILAN menyebabkan kerajaan Pakatan Harapan (PH) Kedah tumbang pada bulan Ramadan lalu namun perkara itu sebenarnya tidak menjejaskan kekuatan gabungan tersebut pada masa hadapan.


Hal itu ditegaskan oleh Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri KEADILAN Kedah, Datuk Johari Abdul.


Menurut Johari, kerajaan Perikatan Nasional (PN) di Kedah akan mempunyai masalah untuk menghadapi pilihan raya akan datang dari segi keutuhan gabungan. Timbul persoalan, apakah PN sebuah pakatan yang padu atau adakah kerjasama itu tidak mempunyai masalah dengan masuknya puak kartel ke dalam Bersatu? Semua itu, katanya, akan terjawab menjelang Pilihan Raya Negeri dua tahun akan datang.


"Saya tak tahu adakah Muafakat Nasional atau PN akan bertanding satu lambang. Adakah penyatuan mereka itu jitu. Kerjasama dengan Bersatu adakah real, kemasukan Azmin adakah real?


"Macam-macam hal dan masa hanya ada dua tahun. Adakah dalam dua tahun ini semua itu dapat diselesaikan?


"Di peringkat PH pula kita solid tak ada masalah kerana KEADILAN dikenali dan telah berusia 22 tahun, api reformasi juga masih menyala di Kedah. Kedua, DAP juga lama di Kedah. Amanah walaupun parti baru tetapi orang kenal sebab personaliti dalam Amanah itu orang Pas yang dihormati.


"Jadi saya rasa kombinasi antara KEADILAN dengan komponen PH dan penonjolan anak-anak muda dikira mantap. Saya sendiri yang membawa (obor) KEADILAN di Kedah selama tiga penggal sebagai Ahli Parlimen dan sepenggal menjadi ADUN. Adunan ini membuat kita solid di di negeri ini," katanya kepada Suara Keadilan.


Kata Johari lagi, Kedah merupakan negeri yang unik kerana kerajaannya silih berganti. Pernah diperintah BN, kemudian Pakatan Rakyat pada 2008 hingga 2013 dan hari ini PN.


Tidak mustahil, menurutnya, rakyat akan memilih PH kembali pada pilihan raya akan datang berdasarkan rekod perkhidmatan yang cemerlang.


"Kedah unik seperti Kelantan, Sabah dan yang lain. Di mana orang Kedah tidak bergantung kepada parti pemerintah.


"Orang Kedah asasnya pertanian dan padi. Keputusan-keputusan yang mereka buat lebih kepada rasional dan kekuatan pemikiran pengundi, khususnya petani.


"Di sini parti bagi mereka tidak penting tetapi wakil rakyat yang penting. Kamu boleh datang lambang mana pun tetapi mereka nak tengok siapa wakil rakyat yang service mereka.


"Oleh itu, sebagai pengerusi KEADILAN Kedah saya rasakan yang penting sekali ialah calon-calon kita mesti bekerja. Sebab rakyat nak tengok siapa kamu.


"Saya lihat apa yang akan berlaku di Kedah ialah rakyat nak tahu siapa yang bertanding (orang yang buat kerja) dan atas tiket apa," katanya lagi.


Politik Kedah mungkin kelihatan tenang kerana rakyat tidak menunjukkan kemarahan ketika kerajaan 'tebuk atap' PN mengambil alih. Namun harus diingat Pas sebelum ini yang menerajui Kedah tidak pernah memerintah lebih sepenggal kerana kelemahan mereka mencari pelaburan dan mewujudkan peluang pekerjaan.


Rakyat menolak Pas pada Pilihan Raya Umum ke 13 kerana kerajaan negeri terlalu bergantung kepada hasil bumi seperti mineral dan balak. Apabila Datuk Seri Mukhriz Mahathir mengambil alih pemerintahan, pelaburan langsung asing mencurah-curah masuk.


Dalam pilihan raya akan datang faktor berkenaan juga akan diambil kira sebelum rakyat keluar mengundi memilih kerajaan.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page