top of page

Perpaduan dan agenda reformasi adalah jalan ke depan“The present is the past rolled up for action and the past is the present unrolled for understanding.” – Ariel and Will Durant (The Lessons of History)


Tahun 2020 kini telah berlalu dan usah pula kita melupakannya, terutamanya pengajaran yang kita perolehi. Oleh itu, dalam kita melangkah ke tahun baharu yakni 2021, mari bersama kita renung semula tentang bagaimana harus kita menyemangati pelajaran atau pengajaran dari masa lalu.


Yang terutama di fikiran saya sekarang adalah persoalan perpaduan kaum. Meski akan ada pandangan yang bertentangan, saya percaya saya berdiri di lipatan sejarah yang betul dalam menegaskan kembali penghargaan kepada para pemimpin kita yang terdahulu yang telah mencurahkan jiwa dan raga mereka demi perpaduan dan semangat kebersamaan di negara ini.


Sosok seperti Onn Ja’afar, Ahmad Boestamam, dan Dr Burhanuddin al Helmy dan wawasan mereja untuk sebuah Malaya yang merdeka, majmuk dan bersatupadu. Kita juga ada tokoh-tokoh lain seperti Tan Cheng Lock, H.S. Lee dan V.T. Sambanthan yang tidak hanya sekadar pemuka pada kesepakatan politik, tetapi adalah pemimpin yang punyai keberanian dan keyakinan untuk melihat jauh melampaui persoalan ras dan agama.


Dan juga Tunku Abdul Rahman yang memberi contoh dan teladan tentang bagaimana harus dikemudi sebuah negara yang demokratik dan berbilang kaum dan agama seperti Malaysia.


Kita mesti menolak segala suara yang menganjurkan perpecahan dan pertembungan kaum, dan juga mereka yang tidak ada matlamat lain selain meruntuhkan kerukunan yang telah kita bina selama ini.


Elit politik di negara mesti ada sikap empati dan kesedaran terhadap nasib mereka yang miskin dan terpinggir, di desa dan di kota serta di pedalaman Sabah dan Sarawak.


Justeru, mendukung prinsip-prinsip murni ini adalah satu hal, dan kekal berprinsip meski diserang dan tidak menyerah kepada suara-suara ini adalah satu hal lain yang berbeda. Apatah lagi dalam suasana politik hari ini yang begitu rapuh serta goyah, dan godaan untuk tunduk kepada golongan ini dilihat seakan penting.


Di sinilah aspek kepimpinan itu teruji. Bagi KEADILAN dan Pakatan Harapan, ini bukan ujian atau perlumbaan tentang siapa yang ada kekuatan suara terbanyak dari kaum atau agama apa, tetapi ia adalah ujian sebenar tentang siapa yang benar-benar komited untuk membangun masa depan bangsa.


Oleh itu, Pakatan Harapan dan pasukan progresif yang lain mesti hidupkan semula agenda reformasi, prinsip kebertanggungjawaban dan ketelusan serta tatakelola yang baik. Ini bukan hanya tentang kegagalan kerajaan hari ini, dan juga bukan soal kuasa dan mandat rakyat yang dirampas oleh sekumpulan kecil orang politik yang terus-terusan menginjak prinsip kebertanggungjawaban dengan menyalahguna kuasa darurat dan berbagai cara licik yang lain. Bukan juga tentang mereka yang bermegah-megah dengan harta dan kekayaan serta gaya hidup yang melampau. Segala pelanggaran etika serta prinsip tatakelola ini tidak akan dilupakan rakyat, malah akan dihukum oleh rakyat bila sampai waktu.


Ini bukan masa untuk menyalahkan sesiapa tetapi kita mesti muhasabah. Meski kita berkesempatan untuk berada di dalam kerajaan dalam tempoh yang singkat, dan kemudian dihadapkan dengan pengkhianatan yang maha dahsyat, namun kita mesti juga akui kesilapan dan kekurangan kita. Kekalahan yang teruk kita dalam pilihanraya-pilihanraya kecil kecil sepanjang tahun 2019 tidak harus kita simpulkan sebagai kekalahan kepada retorik perkauman oleh pembangkang pada ketika itu.


Atas premis yang sama, saya yakin KEADILAN, DAP, dan Amanah menerusi Pakatan Harapan akan kembali kuat dan mengukuh. Kita alu-alukan sesiapa saja atau pihak mana sekalipun meski mereka yang berada dalam kerajaan hari ini yang berkongsi wawasan, gagasan dan agenda yang sama.


Sesiapa saja layak untuk diberi peluang, dengan syarat mereka terima sepenuhnya prinsip tatakelola yang baik dan agenda reformasi demi negara dan rakyat.


Prinsip tatakelola yang baik akan menjamin kesejahteraan dan kekuatan ekonomi kita, yang secara tidak langsung akan merawat masalah kemiskinan serta meningkatkan perpaduan antara rakyat. Kita akan bekerja dengan lebih baik demi rakyat yang telah pun menonjolkan ketabahan tatkala dirundung zaman susah hari ini.


Kita akan meningkatkan usaha dan segala upaya yang ada bagi memenuhi aspirasi rakyat Malaysia. Kita akan perkuatkan teras kita, justeru seluruh negara akan sihat dan kembali bangkit.


Mari bersama kita bergerak ke depan demi semua.

__________________________________________________________________________________


Teks ini merupakan ucapan Presiden KEADILAN Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam program “Sepetang 2021 Bersama DS Anwar Ibrahim” anjuran Majlis Pimpinan Negeri KEADILAN Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.


0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page