top of page

Perjanjian persefahaman jamin kestabilan negara, PN pertikai semua perkara - RafiziPembangkang yang baik tidak akan mempertikaikan semua perkara tetapi hanya mengkritik isu isu yang berkaitan kemaslahatan hidup rakyat.


Timbalan Presiden KEADILAN, Rafizi Ramli berkata, tindakan PN yang mempertikaikan semua perkara termasuk Perjanjian Persefahaman Kerajaan Perpaduan yang tiada kena mengena dengan mereka amatlah tidak wajar.


"Sejak keputusan Pilihan Raya Umum (PRU) 15 kerja PN ialah pertikai semua perkara. Idea baru tak ada. Rancangan tangani kemunduran di negeri mereka menang tak ada. Rancangan ekonomi tak ada. Kerjanya pertikai.


"Yang di-Pertuan Agong titah bentuk Kerajaan Perpaduan mereka pertikai. Ahli Parlimen beri sokongan mencukupi kepada PH dalam Kerajaan Perpaduan mereka pertikai.


"Yang terbaru mereka pertikai bila ada perjanjian kerjasama antara parti membentuk Kerajaan Perpaduan. Kata mereka ini satu bentuk diktator," kata Rafizi dalam satu siaran media.


Menurut Ahli Parlimen Pandan, perjanjian yang didraf antaranya oleh beliau dan Ahli Parlimen Selayang, William Leong Jee Keen itu amat perlu diwujudkan untuk menyelamatkan negara daripada menjadi mangsa 'katak politik'. Budaya menggunakan katak politik membentuk kerajaan, kata Rafizi, dimulakan Muhyiddin dan Hj Hadi semasa Langkah Sheraton pada 2020 lalu.

Rafizi menerangkan keperluan perjanjian secara mudah

Katanya, akta anti lompat parti yang telah berkuatkuasa sejak Oktober 2022 juga tidak mengajar PN untuk bersikap wajar dan tetap cuba 'membawa lari' 10 Ahli Parlimen Umno sebaik sahaja keputusan pilihan raya diumumkan tanpa berunding dengan presiden parti tersebut.


"Jika ini berlaku maka negara akan terus menjadi kucar kacir kerana negara dibentuk atas sokongan peribadi Ahli Parlimen, bukannya dari persetujuan parti parti. Ini menyebabkan berlaku tawar menawar dan saling jatuh menjatuh untuk mendapat jawatan.


"Sebab itu kita mengambil pendirian untuk menstabilkan politik negara dan kita perlu kestabilan itu untuk membaiki keadaan ekonomi negara


"Sebarang pembentukan kerajaan mestilah di antara sesama parti parti, bukannya di antara Ahli Parlimen perseorangan seperti Azmin buat dahulu


"Bila ada perjanjian seperi ini maka penyertaan di dalam Kerajaan Perpaduan telah menjadi dasar dan pendirian parti tersebut," katanya.


Jelas Rafizi lagi, matlamat utama perjanjian bukan soal lompat parti kerana pemimpin yang membentuk kerajaan yakin dengan penyertaan parti parti sehingga wujud sokongan 2/3 di Dewan Rakyat yang membayangkan tidak ada ancaman kepada keabsahan kerajaan.


"Tetapi yang lebih penting kita mahu menetapkan dasar dasar yang mengikat semua parti bergabung dalam kerajaan, sebab kita tahu kita datang dari parti berlainan. Latar belakang berlainan dan kumpulan sokongan berlainan untuk satu jangka masa yang panjang (dahulu), kami lawan politik," katanya.


Rafizi juga tidak puas hati kerana PN telalu banyak membangkitkan isu isu negatif mengenai perjanjian itu sedangkan banyak perkara positif mengenainya tidak didedahkan.


"Sebenarnya dalam 18 perkara, bahagian 3 yang paling penting, iaitu matlamat yang memperincikan pendirian kerajaan yang menjadi landasan program.


"Bahagian menyentuh Raja Melayu, kedudukan Melayu/Bumiputera mengikut Perlembagaan, soal bahasa Melayu. Ada juga bahagian kebebasan dan hak, bentuk masyarakat yang kita mahukan, gambaran ekonomi mapan yang kita mahu bina, contoh upah sepadan dengan kelayakan dan pengalaman, bantuan diberi tanpa mengira latar belakang kaum dan tempat


"Ada komitmen kedudukan Sabah dan Sarawak dalam MA63, ada juga komitmen mengenai kumpulan khusus wanita anak muda, Orang Asli dan lain lain.


"Dengan adanya 18 perkara ini kami berlaku telus dan membentangkannya kepada rakyat," kata Rafizi lagi.


0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page