top of page

Penjajaran politik berasaskan tujuan jelas, bukan mengorbankan prinsip - Saifuddin NasutionPenjajaran semula politik yang banyak diperkatakan kebelakangan ini difahami dengan pelbagai istilah, termasuk mengubah hala tuju dan prinsip perjuangan yang didukung sejak sekian lama.


Bagi Setiausaha Agung KEADILAN, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, penjaran semula politik yang diamalkan parti itu tidak akan dilakukan secara semberono dan mengetepikan nilai-nilai yang diperjuangkan selama ini demi perlu bersekutu menghadapi pilihan raya atau membentuk kerajaan.


"Kita melihat perjalanan politik negara ini, bila bercakap tentang pilihan raya sukar untuk kita jangkakan sebuah parti akan menguasai kerusi majoriti. Kerana itu kita perlu berkawan.


"Dalam proses berkawan itu kalau perlu berkawan dengan pihak yang dulunya menjadi lawan maka kita perlu melakukan perubahan itu.


"Jadi dalam konteks inilah penjajaran yang kita buat. Tetapi dalam konteks KEADILAN, maksud penjajaran baru ini kami istilahkan sebagai mestilah berteraskan landasan yang jelas.


"Kita boleh saja melakukan pengubahsuaian, tetapi ia harus bermula daripada prinsip dan asas yang jelas. Kalau kita ingin ambil dari sudut agama Islam, kita harus berpolitik secara beragama. Kita dilarang mempolitikkan agama," katanya dalam forum Borak Dahsyat: Politik penjajaran baharu PRU 15, anjuran Studio Jalan Kapar, malam tadi.


Menurut Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu itu lagi, penjajaran politik juga perlu bertitik tolak daripada pertanggungjawaban dan menolak politik bobrok menunggang kuasa untuk mengamalkan kronisme dan nepotisme.


"Penjajaran ini harus bertolak dari prinsip bertanggungjawab dan ada pertanggungjawaban. Itu prinsip yang jelas. Penjajaran juga bertolak dari prinsip kuasa itu satu amanah.


"Kuasa ini satu anugerah, boleh dijadikan satu tiket untuk mengaut kekayaan dan penyalahgunaan kuasa. Point saya adalah penjajaran baru dalam politik dari kacamata KEADILAN ialah bermula dari tapak atau prinsip yang jelas.


"Kalau prinsip jelas maka penjajaran itu tidak sampai mengorbankan prinsip. Saya fikir itu jauh lebih penting daripada penjajaran dilihat dengan siapa kita berkawan atau dengan siapa kita berlawan," katanya lagi.


Dalam erti kata mudah, kata Saifuddin, penjajaran politik sekiranya berlaku dengan parti yang pernah dimusuhi wajib berteraskan prinsip memerangi rasuah, penyelewengan dan mengutamakan urustadbir yang baik.0 comments

Comentarios


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page