top of page

Pemilihan parti selepas Langkah Sheraton kembalikan keampuhan KEADILANParti Keadilan Rakyat dijangka kembali ampuh selepas pemilihan parti yang akan diadakan pada April ini.


Hal itu ditegaskan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) yang baharu, Dr Zaliha Mustafa.


Beliau mengharapkan pemilihan sebelum Pilihan Raya Umum itu akan menghentikan budaya berpuak dan mengembalikan KEADILAN yang ampuh mendepani cabaran BN dan PN.


"Saya dengan penuh sedar mengetahui (lantikan ini) ini merupakan satu tanggungjawab besar, apatah lagi ia adalah pemilhan parti yang julung kalinya akan dilaksanakan selepas episod pengkhianatan Langkah Sheraton yang menjatuhkan Kerajaan Pakatan Harapan, mandat rakyat pada Februari 2020.


"Parti telah melalui pergolakan yang tidak berkesudahan, tetapi fasa pembersihan dan pemulihan semakin memperlihatkan sinar kerana yang masih kekal dan setia adalah mereka yang jelas dengan agenda reformasi, dan cuba seboleh mungkin mengenepikan sentimen kabilah serta menjulang agenda reformasi demi rakyat," katanya.


Dr Zaliha yang juga Ahli Majlis Pimpinan Pusat selanjutnya berkata, untuk pemilihan kali ini, parti telah pun menetapkan tarikh-tarikh dan proses-proses pemilihan yang akan berlaku. Bermula dengan tarikh tutup permohanan keanggotaan dan pemindahan cabang bagi mereka yang berhasrat melakukan demikian, iaitu sehingga 31 Januari 2022.


"Selepas tarikh itu, pejabat Setiausaha Agung akan terus mengemaskini jumlah keanggotaan dan mereka yang benar-benar layak untuk mengundi pada tarik pemilihan yang dijangkakan akan berlangsung pada 22 - 29 April kelak.


"Parti kekal dengan prinsip pemilihan “Satu Anggota Satu Undi” serta mengekalkan kaedah e-voting, cuma pelaksanaannya bakal dilakukan secara hibrid, online dan juga fizikal," katanya lagi.


Dr Zaliha juga tidak menolak pengalaman lalu pemilihan untuk diperhalusi dan diberikan cadangan menambah baik oleh Jawatankuasa Sistem Pemilihan (JKSP) yang diterajui oleh Dr Lee Boon Chai serta beberapa anggota senior parti lainnya.


Sehubugn itu, beliau mengingatkan anggota parti untuk segera menyemak keanggotaan masing-masing dan bersedia untuk mendaftarkan diri bagi pemilihan online apabila ia dibuka dalam masa yang terdekat, yang dijangkakan pada awal Februari ini

0 comments

Recent Posts

See All

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page