top of page

Pembakaran al Quran: Umat Islam Mangsa Kebebasan BersuaraOleh: Mohamad Shafiq Sahruddin


ULASAN: Terdahulu, pembakaran al-Quran pada demonstrasi yang diketuai oleh ahli politik sayap kanan Sweden di Stockholm telah membawa kepada isu Islamofobia. Sementara hal itu masih meninggalkan kesan ketara dalam kalangan masyarakat Islam di seluruh dunia, satu lagi keputusan dibuat oleh pihak berkuasa Sweden untuk membenarkan tindakan provokatif membakar al-Quran pada 28 Jun 2023, di Stockholm.


Malaysia dalam hal ini mengutuk sekeras-kerasnya kejadian itu seperti yang dikatakan oleh Menteri Luar Dr Zambry Abdul Kadir di Twitter. Keputusan mahkamah Sweden bukanlah satu langkah progresif dalam usaha meningkatkan rasa hormat dan persefahaman bersama untuk kebaikan manusia.


Perbuatan yang tidak menghormati dan memudaratkan ini amat mendukacitakan umat Islam di seluruh dunia, yang percaya bahawa tindakan sedemikian tidak sepatutnya dipromosikan atau diagungkan dalam apa cara sekalipun.


Ketika dunia terus mengglobal dan memodenkan, kebebasan bersuara telah menjadi alat yang ampuh untuk individu dan kumpulan memperjuangkan kepercayaan mereka. Namun, semakin terbukti bahawa hak yang semakin meningkat ini juga menimbulkan ancaman besar kepada Islam dan umatnya.


Kebebasan perlukan kebertanggungjawaban


Kebebasan bersuara, yang merangkumi hak untuk menyatakan idea dan pendapat seseorang, adalah hak asasi manusia. Walau bagaimanapun adalah penting untuk menyedari bahawa kebebasan ini mesti dilaksanakan dengan penuh tanggungjawab dan kepekaan, terutamanya apabila ia berkaitan dengan perkara agama.


Walaupun kebebasan bersuara membolehkan individu menyuarakan kepercayaan dan kritikan mereka, ia tidak seharusnya digunakan untuk menimbulkan kebencian, diskriminasi atau bahaya kepada orang lain, termasuk komuniti agama.


Malangnya, ramai orang menyalahgunakan kebebasan ini untuk meneruskan agenda mereka sendiri dan mengekalkan stereotaip dan berat sebelah negatif. Umat ​​Islam sering mendapati diri mereka berada di sisi yang menerima kesan penyalahgunaan tersebut.


Internet, akhbar, dan komen umum dipenuhi dengan ekspresi ketakutan, kekecewaan, kemarahan, dan rasa jijik terhadap umat Islam selalunya tanpa sebarang keraguan atau pertimbangan akibatnya. Dalam pembelaan mereka, sebilangan umat Islam juga telah menggunakan kebebasan bersuara untuk menyangkal sentimen negatif ini dan menjelaskan bahawa mereka tidak bersalah.


Sungguh lucu dan membimbangkan bahawa dalam era digital, umat Islam mendapati diri mereka terdedah kepada pedang bermata dua dalam kebebasan bersuara.


Umat Islam dijadikan mangsa


Islamophobia, didorong oleh penyalahgunaan kebebasan bersuara, telah menjadikan umat Islam sebagai sasaran mudah peringkat antarabangsa. Setiap kali serangan pengganas berlaku, umat Islam dipersalahkan secara tidak adil seolah-olah keganasan adalah sinonim dengan Islam.


Pelabelan orang Islam sebagai pesalah ini mengekalkan stereotaip yang berbahaya dan memupuk persekitaran ketakutan serta prasangka. Kecondongan seperti itu menyebabkan umat Islam walaupun melakukan perkara positif, mereka tetap dituduh mempunyai motif tersembunyi di sebalik perbuatan baik mereka.


Contoh-contoh ini jelas menunjukkan penganiayaan ke atas umat Islam dalam konteks kebebasan bersuara. Islamofobia, yang berakar umbi dalam kebebasan yang sama, secara tidak adil melukis umat Islam sebagai kambing hitam untuk masalah global.


Oleh itu adalah penting untuk mengakui bahawa kebebasan bersuara mesti dikawal dengan sensitiviti, terutamanya apabila kepercayaan agama terlibat. Walaupun setiap orang mempunyai hak untuk menyatakan pendapat mereka, melaksanakan hak ini dengan penuh tanggungjawab dan menghormati kepercayaan orang lain adalah penting.


Kuatkuasa undang undang dalam kebebasan bersuara


Kepekaan dalam kebebasan bersuara bermakna mempertimbangkan potensi kesan perkataan dan tindakan kita terhadap komuniti agama dan menggalakkan masyarakat yang lebih inklusif serta bertolak ansur.


Perundangan memainkan peranan penting dalam memastikan kebebasan bersuara tidak digunakan sebagai alat untuk ucapan kebencian atau memburukkan kepercayaan agama. Undang-undang boleh mencapai keseimbangan antara melindungi kebebasan bersuara dan menjaga hak dan maruah individu dan masyarakat.


Sangat perlu diwujudkan rangka kerja undang-undang yang tidak menggalakkan dan menghukum penyalahgunaan kebebasan bersuara untuk mencetuskan kebencian atau merosakkan sentimen agama.


Pembakaran al-Quran di Stockholm baru baru ini hanya menonjolkan cabaran yang dihadapi umat Islam dalam konteks kebebasan bersuara. Walaupun kebebasan bersuara adalah hak asasi, ia mesti dilaksanakan dengan penuh tanggungjawab, dengan mengambil kira sensitiviti masyarakat agama.


Umat ​​Islam mendapati diri mereka mangsa ketika mereka mengharungi kerumitan mempertahankan kepercayaan mereka dan menentang stereotaip negatif. Untuk memupuk masyarakat yang lebih inklusif adalah penting mencapai keseimbangan antara kebebasan bersuara dan kepekaan, memastikan rasa hormat dan persefahaman mengatasi kebencian dan diskriminasi.


__________________________________________________________________________________

Penulis merupakan penganalisis lulusan Sains Politik UIAM, juga merupakan aktivis Biro Pendidikan Angkatan Muda Keadilan Malaysia

0 comments

Recent Posts

See All

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page