top of page

Pemansuhan hukuman mati mandatori, permulaan reformasi sistem keadilan jenayahPemansuhan hukuman mati mandatori disambut baik oleh pelbagai pihak bagi meluaskan fungsi hakim dalam menentukan hukuman paling sesuai berdasarkan satu satu kesalahan.


Bagi Senator Dewan Negara, Fadhlina Sidek, pemansuhan tersebut juga adalah kejayaan gemilang perjuangan panjang Pakatan Harapan yang tidak boleh dinafikan oleh kerajaan memerintah.


"Saya mengalu-alukan pendirian Kerajaan tersebut memandangkan ia adalah perjuangan dan komitmen yang diterajui oleh Pakatan Harapan sebelumnya bersama aktivis-aktivis lain.


"Penghapusan hukuman mati mandatori tidak bermakna tiada lagi hukuman mati di Malaysia. Hukuman mati masih ada, tetapi hukuman mati mandatori dihapuskan bagi beberapa kesalahan tertentu.


"Apakah rasional di sebalik penghapusan hukuman mandatori ini? Ia adalah berdasarkan Laporan Kajian Hukuman Gantian Terhadap Hukuman Mati Mandatori yang telah dibentangkan, mengambil kira syor-syor yang dicadangkan terhadap beberapa kesalahan yang perlu diberikan penilitian dan kajian lanjut


"Oleh itu, pemansuhan hukuman mati mandatori secara umumnya akan memberikan kuasa yang luas serta budi bicara yang penuh hikmah kepada hakim atau mahkamah untuk membuat keputusan yang lebih wajar berdasarkan kesalahan yang dilakukan," katanya dalam satu kenyataan.


Bagaimanapun menurut Fadhlina lagi, terdapat syor-syor lain yang tidak kurang penting di dalam Laporan Kajian yang dibentangkan kepada Jemaah Menteri itu termasuk Reformasi Penjara, Reformasi Sistem Jenayah dan agenda restorative justice yang juga perlu dilaksanakan dalam kerangka membina serta mengukuhkan sistem keadilan jenayah secara keseluruhannya.


Katanya, selepas ini sistem keadilan jenayah di Malaysia perlu bergerak ke arah yang lebih baik dan menepati standard hukum antarabangsa yang terpakai ketika ini.


"Ini adalah permulaan kepada perjuangan reformasi sistem keadilan jenayah yang lebih sistematik dan efektif bagi menjamin keadilan untuk rakyat.


"Keadilan bukan sahaja harus dilaksanakan tetapi mesti dilihat dilaksanakan," katanya lagi.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page