top of page

'Pelik, PM ziarah orang sakit pun penyokong parti Islam hentam'Ziarah Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Anwar Ibrahim baru baru ini ke Institut Jantung Negara (IJN) yang dilaporkan cuba melawat Presiden Pas, Hj Hadi Awang di situ tetapi dikatakan baru selesai menjalani rawatan dialisis dan menolak bertemu dijadikan bahan sendaan penyokong parti Pas.


Bagi Ahli Jawatankuasa Jabatan Pemantapan dan Pemahaman Agama KEADILAN, Syed Mohd Nazli Syed Ahmad Jamalullail, beliau berasa pelik dengan akhlak yang ditunjukkan oleh para 'pejuang Islam' Pas kerana tiada salahnya lawatan PM untuk bertemu Hj Hadi ketika beliau melawat sahabat lamanya, Prof Ziauddin Sardar di IJN.

Syed Mohd Nazli Syed Ahmad Jamalullail (kiri)

Menurut Syed Mohd Nazli, melawat orang sakit adalah amal mulia dan sunah Rasulullah tidak kira sama ada berjaya bertemu pesakit atau pun tidak.


"Pelik melihat kutukan ramai penyokong Pas terhadap Perdana Menteri yang menziarahi Presiden Pas di Institut Jantung Negara baru baru ini.


"Kita semua maklum bahawa menziarahi orang sakit adalah ajaran agama Islam dan PM telah mempraktikkan ajaran agama Islam berkaitan anjuran menziarahi orang sakit


"Sesuatu yang sangat pelik, dalam masa yang sama kita melihat banyak kutukan dan seranah terhadap orang yang mengamalkan ajaran agama, dan banyak yang kita lihat mengutuk itu adalah pendokong dan penyokong parti yang dikatakan membawa ajaran Islam sebagai dasar perjuangan," katanya.


Beliau turut mengingatkan hadis Rasulullah yang mafhumnya, “Hak muslim ke atas muslim enam perkara: Dikatakan (sahabat bertanya): Apakah ia wahai Rasulullah SAW? Rasulullah SAW berkata: Apabila kamu bertemu dengannya, maka ucapkanlah salam ke atasnya.

Apabila kamu diundang maka penuhilah. jika Apabila dia meminta nasihat kepadamu, maka berilah nasihat kepadanya. Apabila bersin, maka ucapkanlah hamdalah serta balaslah (dengan doa: يرحمك الله). Apabila dia sakit, maka ziarahilah dia. Apabila dia meninggal, maka hantarlah jenazahnya ke kubur.” [Riwayat Muslim (2162)]


Oleh itu, kata beliau, tiada salahnya tindakan PM. Seharusnya sikap baik PM itu tidak dipolitikkan sama ada beliau bertemu atau tidak Hj Hadi yang mahu dilawatinya.


Terdahulu, laskar siber pro pembangkang cuba menggambarkan lawatan PM tersebut ditolak oleh Presiden Pas, sedangkan tujuan lawatan Anwar bukan sahaja bertemu Hj Hadi tetapi menziarahi mantan pemikir dan penasihat beliau ketika menjawat Timbalan Perdana Menteri tiga dekad lampau, Prof Ziauddin Sardar.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page