top of page

PAS hina kepercayaan penganut Kristian - KEADILAN SarawakKEADILAN Sarawak tampil mengecam kenyataan Ahli Parlimen Pasir Puteh, Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh yang mendakwa kitab Injil telah terpesong, kerana ia dianggap sebagai satu penghinaan kepada semua penganut agama Kristian.


Anggota Majlis Pimpinan Negeri KEADILAN (MPN) Sarawak, Josephine Mawat berkata penghinaan secara terbuka itu tidak sepatutnya berlaku sama sekali, malah pemimpin PAS itu dilihat langsung tidak menjaga sensitiviti agama.


"Kenyataan ini sama sekali tidak dapat diterima dan merupakan penghinaan terhadap penganut Kristian.


"Kami meminta Nik Muhammad Zawawi untuk segera menarik balik kenyataannya dan mendesaknya untuk membuat permohonan maaf secara terbuka kepada semua penganut agama Kristian.


"Sikap tidak hormat secara terang-terangan terhadap kepercayaan kaum dan agama lain tidak mempunyai tempat di negara ini.


"Ini juga bertentangan dengan semangat kemerdekaan dan Merdeka Malaysia yang menekankan saling menghormati, toleransi dan harmoni di antara semua masyarakat," katanya dalam kenyataan.


Pada 26 Ogos lalu, Nik Zawawi Nik Salleh membuat kenyataan kontroversi ketika membahaskan Rang Undang-Undang Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2020.


Beliau berkata kitab Injil atau Bible telah terpesong dan menganggap penganut Kristian tidak boleh tersinggung dengan kenyataannya kerana ia adalah fakta.


Pada masa sama, Josephine menggesa PAS supaya mencontohi sikap toleransi rakyat terhadap semua agama dan kepercayaan terutamanya di Sarawak.


"Orang Sarawak adalah orang yang cintakan keamanan. Kita bangga dengan tradisi terhadap toleransi agama dan perpaduan kaum sejak dahulu. Kami telah menunjukkan bahawa kita dapat hidup bersama dengan sikap saling percaya, saling memahami dan hormat-menghormati antara satu sama lain.


"Kita tidak boleh membiarkan benih perpecahan dan kebencian agama dalam masyarakat kita meracuni generasi masa depan.


"Kami menjemput Ahli Parlimen Pasir Puteh untuk mengunjungi kami di Sarawak untuk mempelajari asas-asas hubungan damai dan hormat serta toleransi agama di Sarawak.


"Kami di Sarawak berpegang teguh pada pepatah 'Tidak kira berapa kali gigi menggigit lidah, kami tetap akan tinggal bersama dan bekerjasama'.


"Oleh itu, kami bersedia memaafkan Nik Zawawi, namun dia juga harus menyedari kesalahan yang dilakukannya dan bersedia untuk meminta maaf dengan rendah diri demi keamanan, keharmonian dan perpaduan negara," katanya.


Josephine turut menggesa Gabungan Parti Sarawak (GPS) selaku pentadbir kerajaan negeri Sarawak menyatakan pendirian terhadap PAS.


"Kami meminta pemerintah negeri Sarawak dan parti-parti komponen dalam GPS untuk menolak PAS kerana tidak menghormati dan menghormati kepercayaan agama masyarakat Kristian Sarawak dan menghentikan segala bentuk kerjasama dengan PAS dalam kerajaan Perikatan Nasional dengan segera.


"Kami menolak semua bentuk ketaksuban dan sikap tiada toleransi agama di Sarawak dan Malaysia.


"Kami tidak akan membenarkan parti politik seperti PAS menghancurkan kepelbagaian dan perpaduan di Sarawak yang sangat berharga," katanya.0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page