top of page

Nusantara: MITI tinjau peluang ketegahkan syarikat tempatanKerajaan akan terus berusaha mengetengahkan kepakaran syarikat Malaysia di peringkat antarabangsa.


Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) berkata, ia termasuk dengan membuka lebih banyak peluang untuk melibatkan syarikat tempatan dengan projek pembangunan ibu negara Indonesia, Nusantara.


Melalui jawapan bertulis di Dewan Rakyat, MITI berkata pembangunan di Nusantara menawarkan potensi pelaburan, perdagangan dan kolaborasi ekonomi yang lebih luas dalam pelbagai bidang yang harus direbut syarikat dari negara ini.


Bagi tujuan itu, kerajaan akan memain peranan untuk menjadi pemudah cara dan mengetengahkan kepakaran syarikat dari Malaysia.


"Kerajaan Indonesia, secara dasarnya, menyambut baik hasrat Malaysia dan mengalu-alukan minat syarikat-syarikat dari Malaysia untuk menyertai pembangunan Nusantara.


"Oleh yang demikian, pihak kerajaan akan terus memudah cara penglibatan syarikat-syarikat tempatan yang mana usaha itu juga akan dapat menyumbang ke arah peningkatan prestasi pelaburan dan perdagangan antara Malaysia dan Indonesia, demi merealisasikan kesejahteraan rakyat di Sabah dan Sarawak dan negara amnya," jelas kementerian tersebut dalam jawapan yang disiarkan di laman sesawang Parlimen.


Terdahulu Ahli Parlimen Oscar Ling Chai Yew (PH - Sibu) bertanyakan perincian mengenai penglibatan syarikat swasta dan syarikat berkaitan kerajaan dalam pembangunan di Nusantara, Indonesia.


Sempena lawatan rasmi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Indonesia pada 8 Januari lepas, sebanyak 10 syarikat Malaysia telah menzahirkan kesungguhan untuk melibatkan diri dalam pembangunan Nusantara dengan penyerahan 11 Surat Niat untuk mengambil bahagian dalam pelbagai sektor.


Ini termasuk dalam bidang perkhidmatan; pembangunan bandar dan hartanah; infrastruktur dan utiliti; perkhidmatan kesihatan; ekonomi digital; pembekalan bahan binaan; perkhidmatan kejuruteraan; dan perkhidmatan sokongan.


Difahamkan, terdapat tambahan empat lagi syarikat Malaysia telah menyatakan hasrat menerusi Surat Niat untuk terlibat dalam pembangunan itu.

0 comments

Comments


PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page