top of page

Nota persaraan: Dr Agus Yusoff pilih Anwar sebagai PM 10Ketokohan, karisma dan keperibadian seseorang pemimpin amat penting dalam membangun negara atau memperbaiki kerosakan politik dan ekonomi.


Bagi mantan profesor Universiti Kebangsaan Malaysia, Dr Mohammad Agus Yusoff beliau memilih Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI) sebagai tokoh paling layak menjawat Perdana Menteri Malaysia ke-10 pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke 15.


Hal itu kerana pada berpendapat beliau, Anwar memilikki 'ketokohan yang sempurna' untuk menarik keluar Malaysia daripada kemelut politik, ekonomi serta semakin merudumnya minat pelabur asing menanam modal di negara ini.


Biar pun dalam catatan persaraan sempena hari persaraannya daripada dunia akademik hari ini turut menyebut calon yang diminatinya daripada Umno, Datuk Seri Khairy Jamaluddin tetapi secara keseluruhan, katanya, Anwar mengatasi semua calon yang layak


"Jika secara keseluruhannya, tanpa mengambil kira parti mana yang menang nanti, pilihan pertama saya adalah DSAI. Dalam tulisan sebelum ini, saya telah memberikan empat alasan kenapa saya memilih beliau.


"Kali ini, tanpa mengulanginya, saya memilih DSAI kerana beliau berpengalaman, bernyawa dengan denyut nadi rakyat, dan mempunyai jiwa reformasi.


"Saya yakin beliau boleh membawa Malaysia ke arah kecemerlangan dan berintegriti sehingga Malaysia kembali mendapat perhatian masyarakat dunia," katanya.


Sebelum itu, Dr Agus mengulas mengenai kecemerlangan negara lemah ekonomi seperti Indonesia dan Rwanda yang dahulunya dilupakan dunia tetapi kini menjadi tumpuan apabila dipimpin oleh ketua kerajaan yang betul.


Beliau memuji Presiden Jokowi yang berjaya menjadikan Indonesia antara 15 ekonomi terbesar dunia ketika ini dan Presiden Rwanda, Paul Kagame yang berjaya membawa negara melarat itu sebagai antara negara pertumbuhan ekonomi tinggi di Afrika.


Mengenai politik Malaysia, Dr Agus menolak konsep khemah besar kerana katanya hanya terdapat 4 parti yang mampu memberi kesan besar dalam politik Malaysia iaitu Umno, KEADILAN, DAP dan Pas.


Beliau juga mengimpikan dalam PRU akan datang hanya dua gabungan sahaja yang akan bersaing, iaitu BN dan PH.


"Saya berharap hanya dua gabungan parti sahaja bersaing, BN dan PH. Oleh itu, PH hanya perlu ada KEADILAN, DAP, Amanah dan UPKO sahaja.


"UPKO kerana ia bersama PH sejak tahun 2018 dan tidak melakukan pengkhianatan. MUDA juga boleh dipertimbangkan kerana MUDA juga belum ada sejarah mengkhianati PH.


"Jika PN bertanding sebagai gabungan ketiga, itu lagi menarik. Rakyat akan menilai parti pilihan masing-masing. Sekiranya Bersatu tidak membuat impak dalam PRU-15, maka setakat itu sajalah Bersatu signifikan dalam politik Malaysia.


"Pejuang, biarpun bersetuju dengan khemah besar asalkan tanpa DSAI, dan mahu bertanding sekurang-kurangnya 120 kerusi bagi membentuk kerajaan, jika menang, bagi saya hanya khayalan sahaja," katanya lagi.

0 comments

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page