top of page

Najib 'lobi kerja untuk anak' salah guna kuasa - Chean ChungMeskipun bekas Perdana Menteri Malaysia Najib Razak tidak mengaku beliau telah melobi pekerjaan untuk anak anaknya di bank Goldman Sachs berdasarkan kenyataan bekas pagawai tinggi bank tersebut, Tim Leissner di mahkamah New York kelmarin, namun rakyat tetap mempertikaian tindakan beliau.


Menurut Bendahari Agung KEADILAN, Lee Chean Chung, alasan bahawa anak anak Najib tidak mendapat kerja di Goldman Sachs bukanlah penafian yang baik kerana Tim Leissner tetap memperkenalkan anaknya kepada organisasi lain.


"Jawapan Najib? Anak-anaknya tidak pernah bekerja di Goldman Sachs. Bekas Perdana Menteri terlepas perkara bahawa tindakan semata-mata menggunakan atau mengambil kesempatan daripada kedudukan eksekutifnya untuk melobi pekerjaan tersebut, dengan sendirinya adalah salah guna kuasa.


"Walaupun anak-anak Najib akhirnya tidak mendapat pekerjaan di Goldman Sachs namun Leissner telah memperkenalkan anak bongsu Najib, Nooryana, kepada TPG Capital di Hong Kong," katanya dalam satu kenyataan.


Menurut ADUN Semambu itu lagi, menggunakan urus niaga bon besar 1MDB, proses pengumpulan dana itu sendiri yang boleh dipersoalkan, untuk mendapatkan bantuan pada pertemuan 2009 dengan bekas ketua Goldman, Lloyd Blankfein untuk anak-anaknya sendiri, adalah korup dari segi undang-undang dan moral.


Malah keterangan Leissner di mahkamah, kata Chean Chung, boleh menjadi sumber bukti baharu mengenai urusan Najib dan Jho Low yang sebelum ini tidak diakui.


"Cadangannya ialah tiga anak Najib sedang mencari pekerjaan di Goldman Sachs dalam perjanjian yang diuruskan oleh Jho Low yang kini dalam buruan.


"Bagaimana Najib mula-mula mendakwa bahawa dia tidak mengenali Jho Low, dan kemudian Jho Low tidak terlibat dengan 1MDB?


"Untuk ini saya menggesa pihak berkuasa memulakan siasatan menggunakan bukti baharu yang didedahkan," katanya lagi.

0 comments

Recent Posts

See All

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page