top of page

MPP KEADILAN terima keputusan Pemilihan, Kongres Nasional diteruskan 15 - 17 JulaiKeputusan Pemilihan KEADILAN 2022 diterima oleh Majlis Pimpinan Pusat (MPP), pembuat keputusan dalam KEADILAN dan MPP bersetuju untuk meneruskan Kongres Nasional KEADILAN kali ke 16 pada 15 - 17 Julai ini.


Menurut Pengarah Komunikasi KEADILAN, Fahmi Fadzil, mesyuarat MPP malam tadi juga telah membincangkan beberapa perkara mengenai laporan Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) terkait pembekal perkhidmatan yang membangunkan aplikasi ADIL serta firma audit forensik yang dilantik JPP.


"MPP dengan ini merakamkan penghargaan terhadap peranan JPP dalam mengendalikan Pemilihan 2022.


"Pada masa yang sama, MPP mengambil maklum sebahagian daripada 1,800 aduan yang diterima masih dalam penelitian JPP.


"MPP menerima jaminan JPP akan menyelesaikan aduan dan memberikan maklum balas bertulis kepada semua yang mengemukakan aduan. MPP turut menerima penjelasan bahawa bagi kategori aduan yang terkait isu disiplin, hal tersebut akan dirujuk kepada Lembaga Disiplin," kata Fahmi dalam kenyataan hari ini.


Mengenai kontroversi Pemilihan Atas Talian dan peranti yang digunakan dalam undian pula, kata Fahmi, MPP telah diberi taklimat penuh oleh firma audit forensik mengenai dapatan audit lengkap yang diperolehi mereka


Berdasarkan perbincangan dan pembentangan penuh, MPP mengambil maklum bahawa sistem ADIL yang dibangunkan adalah suatu sistem yang berintegriti dan utuh serta boleh dipercayai keputusan daripadanya.


"Walaupun begitu, firma audit forensik memperakui wujud beberapa kelemahan pada peringkat pelaksanaan sistem tersebut.


"MPP menerima penjelasan penuh firma berkenaan berhubung langkah-langkah bersesuaian untuk memperbaiki kelemahan-kelemahan tersebut yang telah diambil.


"Oleh yang demikian MPP menerima keputusan rasmi Pemilihan 2022 yang telah diumum JPP," kata Fahmi.


Berhubung Kongres KEADILAN ke-16 pula, katanya, tarikh asal bagi Kongres Wanita dan Angkatan Muda KEADILAN pada 24 Jun serta Kongres Nasional pada 25 dan 26 Jun telah diubah untuk memberi ruang secukupnya kepada JPP dan firma audit forensik menyelesaikan aduan-aduan yang diterima.


Hal itu, tegasnya tidak sama sekali bertujuan melengahkan pengumuman keputusan Pemilihan sebagaimana dakwaan sesetengah pihak.


"Justeru, MPP memutuskan bahawa Kongres Wanita dan AMK akan diteruskan pada 15 Julai dan Kongres Nasional pada 16 dan 17 Julai di IDEAL Convention Centre (IDCC), Shah Alam.


"Kesemua perwakilan termasuk dari Sabah dan Sarawak akan hadir secara fizikal.


"Kongres KEADILAN ke-16 ini juga akan menyaksikan saf kepimpinan baharu mengambil alih tampuk kepimpinan parti, seterusnya menggariskan dasar serta halatuju parti bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15," kata beliau lagi.


0 comments

Recent Posts

See All

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 NEGARA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
8,075
76
15,456
Total
2,285,640
26,759
2,116,021

Sumber dari Kementerian Kesihatan Malaysia

PERKEMBANGAN TERKINI COVID 19 DUNIA

Title
Jumlah Kes
Kematian
Pulih
Kes Baru
393,631
6,015
582,401
Total
236,060,214
4,821,346
211,396,635

Sumber dari WHO (World Health Organization)

TWITTER

bottom of page